ManşetToplumTürkiye

Türkiye’deki depremde toplam can kaybı 2 bin 316’ya yükseldi

Kahramanmaraş'ta sabah saat 04.17'de 7,7; saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 316 olduğu, 7 bin 340 kişinin ise sağ çıkarıldığı bildirildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

GAZİANTEP’TE 6,4 VE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Öte yandan AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36’da Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.

KAHRAMANMARAŞ’IN ELBİSTAN İLÇESİNDE 7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE YENİ DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 13.24’te, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 78 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.

Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin “4. seviye” olarak ilan edildiği bildirildi.

Açıklamada “Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur.” bilgisi verildi.

2 BİN 316 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD’dan yapılan son açıklamaya göre depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 316 olduğu, 7 bin 340 kişinin ise sağ çıkarıldığı bildirildi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Depremden etkilenen ve yıkılan binalara yönlendirilen arama kurtarma ekipleri, enkaz altındakileri çıkarmaya çalışıyor.

Ekipler, Gaziantep Gazi Muhtar Bulvarı’nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkardı.

Kilis’te Yavuz Sultan Mahallesi Yeni Ocak Sokak’ta yıkılan 3 katlı binadan 6, Malatya’da Zafer Mahallesi’nde yıkılan apartmandan ise 1 kişi kurtarıldı.

Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı.

Malatya’da da ekipler, Zafer Mahallesi, Turgut Temelli Caddesi, Sivas Caddesi, Akpınar mevkiinde yıkılan binalardan 37 kişiyi çıkardı.

Diyarbakır’da ilk belirlemelere göre, yıkılan 6 binada arama kurtarma çalışmasının yürütülmesi amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Çok sayıda binanın yıkıldığı Adana’da da arama kurtarma çalışmasının yürütülmesi amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi 81215. Sokak’ta yıkılan 16 katlı binada ekiplerin arama kurtarma çalışması devam ediyor. Enkazdan 2 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ PAZARCIK’TA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde, AFAD, UMKE, polis, jandarma, 112 Acil Sağlık, itfaiye ekipleri ve vatandaşlar binalarda arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Binalarda şu ana kadar 2 kişinin cansız bedenine ulaşılırken 8 kişi sağ olarak enkazdan çıkarıldı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY VE İLGİLİ BAKANLAR AFAD KOORDİNASYON MERKEZİNDE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanlar, depremin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezi’nde koordine ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından hızla AFAD Koordinasyon Merkezi’ne gitti.

Oktay ve bakanlar, çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezi’nde koordine ediyor.

Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.

DEPREM DOĞU VE GÜNEYDOĞU VE İÇ ANADOLU’DA DA HİSSEDİLDİ

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, kentte şu ana kadar mal ve can kaybı ihbarı gelmediğini bildirdi.

Sivas’ta hissedilen deprem nedeniyle bir binanın giriş katında duvarlarda çatlak oluştu.

Pulur Mahallesi’nde 12 katlı binanın giriş katında meydana gelen çatlaklar dolayısıyla apartman, polis ekiplerince tahliye edildi. Apartman sakinleri sokakta ve araçlarında beklemeye başladı.

Bu arada il genelinde de depremi hisseden çok sayıda vatandaş evlerini terk ederek cadde ve sokaklarda araçlarında bekledi.

Nevşehir’de depremi hisseden bazı vatandaşlar sokağa çıktı. Kar yağışının sürdüğü kentte vatandaşlar araçlarının içinde ve çevrede bekledi.

Niğde’de depremi hisseden vatandaşlar, evlerinden dışarı çıktı. Karın etkili olduğu kentte vatandaşlar araçlarıyla güvenli yerlere gitmeye çalıştı.

Valilikten, “Şu ana kadar kurumlarımıza intikal eden bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın duyarlı olması ve resmi kurumlar tarafından yapılacak açıklamaları dikkate alması önemle rica olunur.” açıklaması yapıldı.

DEPREM ÇEVRE ÜLKELERDE DE ETKİLİ OLDU

Deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak’ta da hissedildi. Suriye’de depremde en az 574 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı. 

ERDOĞAN: TÜM VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrasındaki durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

ERDOĞAN: GÜN 85 MİLYON TEK YÜREK, TEK BİLEK OLMA GÜNÜDÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geldi.

AFAD Koordinasyon Merkezinde basın mensuplarına açılama yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yardım için bölgeye gidecek kişi ve kurumlar mutlaka AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmelidir. AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar hem kargaşaya yol açmakta hem de amacına ulaşması zorlaşmaktadır.

Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür. ülkemizdeki ve depremin hissedildiği tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im ülkemizi ve tüm insanlığı bu tür afetlerden korusun diye dua ediyorum.”

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: BÜTÜN EKİPLERİMİZ TEYAKKUZ HALİNDE

İçişleri Bakanı Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.” dedi.

Gazetecilerin, kaç deprem yaşandığına ilişkin sorusu üzerine Soylu, “Şu ana kadar 6’nın üzerinde en son 5 artçı olmuştu. 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Bir tanesi de Nurdağı’nda oldu.” ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: DEVLETİMİZİN TÜM KURUMLARI ÇALIŞMALARINI YÜRÜTMEKTEDİR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde hissedilen deprem sonrası devletimizin tüm kurumları ivedilikle çalışmalarını yürütmektedir.” ifadelerini kullandı.

MSB: TSK İNSANİ YARDIM TUGAYI UNSURLARI İLE NAKLİYE UÇAKLARI GÖREVE HAZIR

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.” denildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, depremin ardından bölgeye İstanbul’dan arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemesinin gönderildiğini bildirdi.

DEPREM BÖLGESİNDE KOORDİNASYONA DESTEK İÇİN VALİLER GÖREVLENDİRİLDİ

AFAD, deprem bölgesinde koordinasyona destek sağlamak üzere, Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisinin görevlendirildiğini bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.

Afet Enerji Grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay/Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğal gaz verilememektedir. BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur. Gaziantep Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin doğal gaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir. 27 merkeze elektrik verilememektedir. Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir.”

AFET HABERLEŞME GRUBU

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman illerinde mobil haberleşmede saha ve enerji kesintilerinin meydana geldiği kaydedilen açıklamada, deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekiplerin sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada, bölgeye toplam 1898 arama kurtarma personeli ile 150 aracın sevk edildiği ifade edilerek, batı ilindeki tüm komando birlikleri, JAK ve trafik timlerinin Kahramanmaraş’a görevlendirildiği kaydedildi.

KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP, HATAY HAVALİMANLARI UÇUŞA KAPALI

Açıklamada Düzce’den 10 bin 80, Ankara’dan 9 bin 38, Manisa’dan 10 bin 80, İstanbul’dan 13 bin 579, Adana’dan 1008, Kırıkkale’den 1680, Sivas’tan 1680, Muğla’dan 2 bin 807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300 bin battaniyenin bölgeye sevk edildiği belirtildi

TÜRK KIZILAY GENEL BAŞKANI KINIK’TAN “KAN BAĞIŞI” ÇAĞRISI

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

AFAD’DAN CEP TELEFONLARIYLA İLETİŞİME DAİR UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, “Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.” bilgisi paylaşıldı.

KAPALI TÜM TELEFON HATLARI AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörlerinin kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarının açılacağı ve internet hizmeti sağlayacağı kaydedildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da teyakkuza geçerek, vatandaşların kesintisiz iletişim sağlamaları için operatörlere talimat verdi ve borç nedeniyle kapalı tüm mobil, internet ve sabit hatların görüşmeye açılmasını sağladı.

EĞİTİME 2 HAFTA ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

YÖK de depremden etkilenen 10 ilde yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini bildirdi.

BAKAN KOCA: TOPLAM 2 BİN 256 ACİL SAĞLIK PERSONELİ HASAR GÖREN İLLERE ULAŞTI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afetten etkilenen 10 ildeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçak ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personelinin hasar gören illere ulaştığını kaydetti. 

Bakan Koca, “Devlet, tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak birlikte dayanışmayla aşılabilir. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız.” dedi. 

AFAD BAŞKANI SEZER: 130 TANE ARTÇI DEPREMİMİZ SÖZ KONUSU 

AFAD Başkanı Yunus Sezer, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 

Artçı depremlerin devam ettiğine işaret eden Sezer, “Malumunuz depremin ardından artçılar ve büyüklüğü yine merkezi depreme yakın depremler de meydana geldi, şu anda 130 tane artçı depremimiz söz konusu.” dedi. 

Hava yoluyla da afet bölgelerine nakiller yapıldığını dile getiren Sezer, “Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli, yine aynı şekilde 5 bine yakın da araç ve iş makinesi görevlendirilmiş durumda.” diye konuştu. 

Barınma ihtiyacının karşılanması için 35 bin çadırın bölgeye sevk edildiğini belirten Sezer, şu bilgileri verdi: 

“Akşam barınma ihtiyacını sağlamak için 35 bin çadır bölgeye sevk edilmiş. Yine 360 bine yakın battaniye ve çadır içi malzemeler de bölgeye sevk edilmiş durumda. Yıkılan bina sayımız 2 bin 834, yaralı sayımız 8 bin 533 ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı da 1498 olarak son güncellenen rakamlar.” 

“ULAŞILAMAYAN BİR BÖLGE YOK” 

Sezer, arama-kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. 

Gazetecilerin sorusu üzerine Sezer, afet sonrasında ulaşılamayan bir bölge bulunmadığını bildirdi. 

Sezer, Azerbaycan dahil olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeden de yardım teklifi olduğu bilgisini paylaştı. 

“YARDIMLAR BELİRLİ BİR KOORDİNASYON İÇİNDE GERÇEKLEŞMELİ” 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da, vatandaşlardan, arama kurtarma alanlarından bir miktar uzak durarak çalışma yapan ekiplere yardımcı olmalarını istedi. 

Ciddi sayıda ekibin görev yaptığını aktaran Tatar, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında birçok kurumun çeşitli teknik araçlar ve drone gibi hava araçlarıyla da durum tespiti yaptığını ve arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olduğunu anlattı. 

Tatar, yardımların belirli bir koordinasyon içinde gerçekleşmesinin önemine işaret ederken, AFAD Koordinasyon Merkezi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfıyla temas kurularak daha sağlıklı şekilde yardım ulaştırılabileceğini dile getirdi. 

Artçı sarsıntılara ilişkin de bilgi veren Tatar, “Şu anda 130’un üzerinde artçı sarsıntımız var. Bunlardan yaklaşık 15 tanesi 5 ve 6 arası büyüklükte, 92 tanesi 4-5 arası büyüklükte, diğerleri de 4’ün altında. Bildiğiniz gibi 3 tane de en büyüğü 6,6 olan, 6 ve üzeri büyüklükte artçı sarsıntımız var.” dedi. 

Sosyal medya üzerinden yapılan yanlış bilgilendirmelere karşı da uyarıda bulunan Tatar, “Bunlara itibar edilmesin çünkü bunlar, hiçbir şekilde doğrulanmamış, hiçbir bilimsel değeri, anlamı olmayan paylaşımlar. Şu anda buradan aldığınız bilgilerin dışında hiçbir bilgiye itibar etmemenizi rica ediyoruz.” diye konuştu. 

Tatar, “BOTAŞ, bölgede ham petrol akışını tedbiren durdurmuş durumda. Bu, tamamen tedbiren alınan bir karar.” ifadesini kullandı. 

AFAD: 1762 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 12 BİN 68 KİŞİ YARALANDI 

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 1762 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 bin 68 kişinin yaralandığını, 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.  

ŞU ANA KADAR 5 BİN 606 BİNA YIKILDI 

AFAD’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremde şu ana kadar 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi. 

250 MİLYON LİRA ACİL DURUM ÖDENEĞİ GÖNDERİLDİ 

AFAD, afet bölgesindeki illere şu ana kadar toplam 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderildiğini açıkladı. 

3 BİNİN ÜZERİNDE MEHMETÇİK, DEPREM BÖLGESİNDE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILIYOR 

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mehmetçik de deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına yoğun katkı sağlıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde arama kurtarma çalışmaları için Doğal Afet Kurtarma Taburları görevlendirildi. 

Bunların yanı sıra Malatya’da arama kurtarma çalışmalarına 2 binin üzerinde personelle destek sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, kentte çadır kurma çalışmalarına başladı. Yeteri kadar komando da arama kurtarma çalışmaları için Malatya ve Kahramanmaraş’a gönderilirken Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da Mehmetçik tarafından halka sıcak yemek, su ve kumanya dağıtılıyor. 

Öte yandan KKTC’de görevli Doğal Afet Yardım Takımı da Gaziantep’teki arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için yola çıktı. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla AFAD’tan gelen talepler doğrultusunda 3 binden fazla Mehmetçik katkı sağlıyor 

BAKAN AKAR BERABERİNDEKİ KOMUTANLARLA HATAY’DA 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay’a geldi. 

Serinyol’da depremin etkilediği, 3 askerin şehit olduğu 8’inci Komando Tugay Komutanlığında incelemelerde bulunan Akar, son duruma ilişkin bilgi aldı. Daha sonra kriz merkezine geçen Akar, kentteki arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı. 

HAVA YARDIM KORİDORU SÜREKLİ OLARAK AKTİF TUTULUYOR 

Bunlarla birlikte Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “hava yardım koridoru” oluşturuldu. 

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı A400M nakliye uçakları dahil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etmeye başladı. 17 uçak tarafından Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Ambulans uçaklar da kurulan “hava yardım koridoru”nda görev alıyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 7 GÜN SÜREYLE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(Milli yas ilanı) Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.” ifadesini kullandı. 

YARALILAR, TCG İSKENDERUN GEMİSİYLE MERSİN’DEKİ HASTANELERE SEVK EDİLECEK 

Milli Savunma Bakanı Akar, TCG İskenderun gemisinin bu gece İskenderun Limanı’na yanaşarak yaralıları Mersin’deki hastanelere sevk edeceğini bildirdi. 

AVRUPA’DAN 850’NİN ÜZERİNDE UZMAN TÜRKİYE İÇİN HAREKETE GEÇTİ 

Dünyanın pek çok ülkesinden arama kurtarma ekipleri yardım için yola çıkarken, 13 üye ülkenin Türkiye’ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaşan AB, acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdi. Avrupa’nın tamamından ve Uluslararası kurumlardan taziye ve dayanışma mesajları geldi. 

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN ÜLKE GENELİNDEKİ CAMİLERDE SELA OKUNDU 

Diyanet İşleri Başkanlığının çağrısıyla Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybedenler için ülke genelindeki camilerde sela okundu. 

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelindeki 90 bin camide, yatsı ezanından yarım saat önce depremde hayatını kaybedenler için sela verildi. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu