DünyaGenelManşetTürkiye

Türkiye’den ayrılan Suriyelilerin sayısı belli oldu!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin etkilediği Suriye'de binlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye'de yaşayan 40 bin Suriyelinin memleketlerine döndüğü iddia edildi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen korkunç depremler, Türkiye’de 11 ili, dünyada ise 16 ülkeyi etkiledi. Türkiye’nin yanı sıra en çok etkilenen ve kayıp veren ülke Suriye’de de en az 5 bin 800 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi evsiz kaldı. Büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Türkiye’de yaşayan Suriyeliler bir bir ülkeyi terk etmeye başladı. Reuters’a açıklamalarda bulunan bir Türk yetkili ve Suriye muhalefetinden bir temsilci, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelerden ayrılarak Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki yerlere dönenlerinin sayısının 40 bine ulaştığını söyledi.

Bab el Hava sınır kapısında görevli Mazen Aluş, tersine göçte rakamların sınır geçiş noktası verilerine dayandığını belirtti. Aluş, Bab el Hava’da 13500, Cerablus’ta 10 bin, Bab el Selam’da ve Tel Abyad’da ise 7000’er Suriyelinin Türkiye’den ülkelerine geçiş yaptığını aktardı.

GEÇİCİ OLARAK DÖNÜYORLAR

Reuters’a konuşan bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi de dün itibarıyla 40 bin kadar Suriye’nin Türkiye’den ayrıldığını doğruladı. Yetkili, ülkelerine dönecek Suriyelilerin sayısının daha da artmasının beklendiğini ifade etti. Habere göre birçok Suriyeli, depremlerde evlerinin ve iş yerlerinin yıkılmasının ardından akrabalarını görmek ve deprem bölgesinden uzaklaşmak için geçici olarak ülkelerine dönüyor.

Öte yandan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Suriye’nin kuzeyinde de 6 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Türkiye, depremler sonrasında Suriyelilerin 6 ay süreyle ülkelerine gitmelerine izin vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye’den Suriye’ye dönen Suriyelilerin sayısının 20 bini geçtiğini açıklamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu