GenelManşetTürkiye

Türkiye’nin ilk hidrojen köyü yolda

“HyVillage (Hidrojen Köyü)” projesinin, onay süreçleri sonrasında hayata geçirileceği bildirildi

Proje, doğal gaza belli oranlarda hidrojen karıştırılarak karışımın kurulacak köydeki binalarda kullanılmasını amaçlıyor.

HyVillage projesi başarılı olursa, bunun yaygınlaşması için yeni adımlar atılacak.

HYVİLLAGE PROJESİ…

Türkiye’de hidrojen stratejisine teknik ve mevzuat açısından yol göstermesi ve hidrojen çalışmalarının geleceğine yön vermesi açısından “HyVillage (Hidrojen Köyü)” kurulması için stratejik bir adım atıldı. GAZBİR-GAZMER Proje ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Mehmet Şerif Sarıkaya, Türkiye’nin ilk hidrojen saha uygulaması olacak “HyVillage (Hidrojen Köyü)” projesinin, onay süreçleri sonrasında hayata geçirileceğini belirtti. Hidrojen köyü projesi kapsamında doğal gaza belli oranlarda hidrojen karıştırılarak karışım gazının konutlar, proses test laboratuvarı ve merkezi ısıtma sistemi test laboratuvarına verilmesi amaçlanıyor.

KONUTLARDA KULLANILACAK…

Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi’nde gerçekleştirilen hidrojen çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren Sarıkaya, konut ve yapıların kurulacağı alanın, projenin tamamlanmasının ardından çevre mahallelerde kullanılması için hidrojen üretim ve karışım istasyonu olarak tasarlanacağını belirterek, “Bu şekilde projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Proje sonucunda elde edilen veriler ile mevzuat, maliyet ve teknik raporlar hazırlanacak. Bu çalışma ile aynı zamanda entegre gaz ve elektrik şebekesi modelleme çalışmaları yapılacak” diye konuştu.

PROJE OLUMLU İLERLİYOR…

Sarıkaya, doğal gaz sistemlerine hidrojen karıştırma projesinin sonuçlarına göre, şu anki doğal gaz iç tesisatlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmaksızın hidrojenin; dağıtım ağlarına doğal gazla birlikte hacim olarak en fazla %20 oranında karıştırılabileceğini söyledi. Projenin bir diğer amacının da mevcut doğal gaz dağıtım sistemlerinde maksimum oranda hidrojen kullanım oranının belirlenmesi olduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Bu kapsamda Türkiye’de mevcut doğal gaz dağıtım sistemlerinde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymadan %20 oranına kadar hidrojen kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı. Konutlarda %100 hidrojen kullanımı için ise kombi, sayaç, ocak gibi bazı evsel cihazlarda ve altyapıda değişiklik yapılmalıdır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu