DünyaManşetSiyasetTürkiye

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nden Fransa uyarısı

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği, Fransa’da bulunan Türk vatandaşları veya buraya seyahat edeceklerin, ülke geneline yayılan şiddet eylemlerine karşı dikkatli olmalarını istedi.

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Nael M. isimli genç sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından, ülke genelinde yaşanan geniş katılımlı protesto gösterileri nedeniyle muhtelif ulaştırma ve kamu hizmetlerinde kesintiler yaşandığı, kamu binaları, özel mülkiyet ve altyapıya zarar veren şiddet eylemleri yapıldığı belirtildi.

“Azami teyakkuz gösterin ve gösteri alanlarından uzak durun”

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu olaylar dikkate alınarak, başta Paris olmak üzere, Fransa’da bulunan vatandaşlarımızın veya Fransa’ya seyahat edecek vatandaşlarımızın azami teyakkuzu göstermeleri ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları, muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile Paris Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuzun duyuruları üzerinden düzenli şekilde takip etmeleri tavsiye edilmektedir. Fransa’da yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın acil durumlarda aşağıda irtibat bilgileri sunulan Konsolosluk Çağrı Merkezine başvurmaları mümkündür.”

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner, şuana kadar hiçbir türkün gözaltına alınmadığını ya da olaylara karışmadığını vurguladı. Durumun kötüleşmesi durumunda “En süratli tahliyeyi yapacak durumdayız” dedi.

“GÖZALTINA ALINAN, YARALANAN VATANDAŞIMIZ YOK”
“Doğrudan bizlerle temas edip bir yakınlarının gözaltına alındığını belirten olmadı. Zaten vatandaşlarımızın bu olaylara karışması için doğrudan bir sebep de yok. Bizim de telkinimiz bu olaylardan uzak durulması.”

“BU, FRANSA VE BATI AVRUPA’NIN SINAMALARINDAN BİRİ”
“Fransa’nın tamamından bahsetmek mümkün yani tüm büyükşehirlerde hatta daha önce bu tür olayların yaşanmadığı küçük ve orta ölçekli şehirlerde de çeşitli protesto eylemleri gerçekleşiyor. Dün akşam Fransa’nın güneyindeki Marsilya’da çeşitli olaylar yaşandı. Zaten ilk günden itibaren Fransa genelinde bir tepki vardı. Bu konu Fransa’nın ve bir çok diğer Batı Avrupa ülkesinin önündeki sınamalardan birisi. Göçmen toplumların entegrasyonu, topluma kazandırılması ve ırçılık eylemlerinin önlenmesi, sınırlandırılması. Yaşanan olayda bu gencin yabancı asıllı olduğu için hedef alındığına, öldürüldüğüne dair bir veri bu aşamada yok. Ama bu Fransa’da bir ırkçılık sorunu yaşanabildiği gerçeğini değiştirmiyor.”

“24 SAAT BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ”
“Şu anda yaşanmakta olan olaylar vesilesiyle veya Fransa’da herhangi bir konuda ihtiyacı olan her bir vatandaşımız 24 saat telefonlarımızdan bize ulaşabilir. Büyükelçiliğin ve başkonsoloslukların sosyal medya hesaplarına bakmaları halinde nöbetçi numaralarını görebilirler. Buradan bakılması ve takip edilmesi en doğru yöntem olacaktır. Dün yaptığımız seyahat uyarısında da bu numaralar kayıtlıdır.”

FRANSA’DAN TAHLİYE PLANI VAR MI?
“Olaylar, Fransa’ya seyahat edilmemesini gerektirecek boyuta varırsa tabii ki bu yönde ilave açıklama yapılacak. Belki de vatandaşlarımızı tahliye konusunda dünyada en tecrübeli Dışişleri Bakanlığıyız. Fransa’da veya dünyanın herhangi bir yerinde böyle bir ihtiyaç olması halinde, bunu en süratli yapabilecek imkana sahibiz. Şu anda Fransa’da böyle bir ihtiyaç söz konusu değil.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu