GenelKıbrısManşet

Türkiye’ye özgü riskler baskı yaratıyor

ABD'den gelen enflasyon verileri ve tahvil ihalesi sonuçları sonrasında gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazandığı görülürken, bu hareketten Türk Lirası da pozitif etkilendi.

ABD tahvil ihaleleri ve enflasyon verileri bir süredir tahvil getirileri üzerinden riskli varlıklarda baskı yaratan enflasyon endişelerini azaltırken Türk Lirası’nın da arasında olduğu gelişen ülke para birimlerinde değer kazancı güçlendi.

ABD’de piyasaları bir miktar rahatlatan TÜFE ve ihale sonuçlarının ardından yeni günde ilk işlemlerde Bloomberg’in takip ettiği 24 gelişen ülke para biriminin sadece 3’ü dolar karşısında değer kaybetti.

Türk Lirası, gelişen ülke kurlarıyla paralel hareket etti. TL, dolar karşısında iki gündür gösterdiği olumlu performansı yeni günün ilk işlemlerinde de devam ettirdi. Dolar 7.50 seviyesinin altını test etti. Böylelikle Türk Lirası’nın dolar karşısında son 3 günlük yükselişi %3’ü aştı. Bu hafta Dolar/TL kurunda 7.78 seviyeleri görülmüştü.

KKTC’DE DOLAR 7.48 TL’DE

Dış piyasalarda dolar/TL bu sabah saat 08.42 itibarıyla 7.4900/7.5065’ten işlem gördü. Aynı saatte Euro/TL 8.9322/8.9535, sepet bazında TL ise 8.2113/8.2298 düzeyinde bulunuyordu.
Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.77 kayıpla 7.4417, Euro/TL %0.38 kayıpla 8.9060, sterlin/TL ise %0.55 kayıpla 10.3860 seviyesinde işlem görüyordu.
KKTC piyasasında da aynı dakikalarda dolar 7.48 TL’den, Euro 8.94 TL’den ve sterlin de 10.43 TL’den alıcı buluyordu.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ RİSKLER BASKI YARATIYOR

Bankacılar üç yıl önceye göre TL’de işlem hacimlerinin üçte ya da dörtte bir seviyesinde olmasının hareketlerin daha volatil olmasında etkili olduğunu belirttiler. Ancak, Türkiye’ye özgü riskler de son dönemde satış baskısı yaratıyor.

ABD ve AB ile ilişkiler, mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine ilişikin endişeler, TCMB’nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği faiz kararı ve lokallerin dövizden TL’ye dönme konusunda belirgin bir eğilim göstermemesi son dönemde TL’yi negatif ayrışmaya götüren ve takip edilen gelişmeler arasında öne çıkıyor.

Dolar/TL bu yıl 6.9’a kadar gerilemiş ancak sonrasında ekonomi politikalarının sürekliliğine ilişkin endişeler ve küresel satış baskısıyla yönünü yükselişe çevirmişti.

ECB KARARI VE LOKALLERİN İŞLEMLERİ ÖNEMLİ

Türkiye’de bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “Bugün ECB kararı önemli. Haftalık TCMB verilerinde lokallerin dövizden 2 milyar dolar civarı TL’ye geçişini göreceğiz. Bireysel döviz işlemlerini kur yükseldiğinde döviz satış olarak görmeye başlamıştık. Bir miktar seviyeyi değerlendirmek olarak görsek de kalıcı TL’ye dönüşten henüz uzağız” dedi. Aynı yetkili şöyle devam etti:
“Öncü verilere göre TCMB rezervlerinde 2-3 milyar dolarlık düşüş bekliyoruz ki büyük bölümü zorunlu karşılık kararlarından kaynaklanacak. Cuma günü reform gündemini ve beklenti anketini izleyeceğiz TCMB’nin faiz kararı ise önümüzdeki haftanın en önemli gündemi olacak. Piyasa fiyatlamaları 50-100 baz puan arası faiz artışı gösterse de bizim beklentimiz Mart ayı için yeni artış olmayacağı yönünde.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu