KıbrısManşetSpor

Türünün son örneği

Şaka gibi; Limasol’da doğup Girne’de devam eden ender derbilerden birisi. Bir derbi düşünün ki başka şehirde doğup, ‘yıllarca başka şehirde oynansın’. Limasol nerede, taa Girne nerede!

Hani şu eskiden kargalar beyazdı ya, işte o zaman askeri otoriteyi temsilen Çetinkaya ile sivil başkaldırıyı temsil eden Yenicami arasındaki karşılaşmalar revaçtaydı. O süreçteki Baf-Binatlı’yı da başka yazıda irdeleriz a dostlar. Esas meselemiz Nea Salamina – Anorthosis Famagusta’la birlikte dünyada bir ilk’e imza atan Doğan Türk Birliği – Türk Ocağı Limasol maçları yıllardır başka şehirde devam etmekte. Şaka gibi; Limasol’da doğup Girne’de devam eden ender derbilerden birisi. Bir derbi düşünün ki başka şehirde doğup, ‘yıllarca başka şehirde oynansın’. Limasol nerede, taa Girne nerede!

Neyse, bazen sınıfsal çatışma, bazen dinsel, bazen de diğer tarihsel öğelere ilişkin çatışmalar hâlihazırda sportif derbilerin zemini oluşturuyor. Endüstriyel futbolun finansal portföyü birkaç milyar Euro’yu çoktan aştı. İşin içerisinde 250 milyon aktif lisanslı futbolcu ve 300 bin futbol kulübü var. Bu kulüplerin de en önemli iki gelir kalemiyse TV yayımcı kuruluş ve müşterek bahis şirketleri. Hâl böyle olunca da Real Madrid – Barcelona rekabetinde kullanılan “El Clasico” deyimi ulusal derbi sıfatıyla en öne çıkıyor. Hâlbuki 50’li yıllarda Brezilya’nın 200 bin kişilik Maracana Stadı’nda oynanan Sao Paolo – De Santos ulusal derbisi sadece Güney Amerikalıları yakından ilgilendiriyordu. Boca ve River mi? Bir karşılaşma düşünün ki sıfır tölerans zemininde deplasman taraftarsız oynansın ölüm kalım ve’saire.

Biz yine Ocak’lı belediye başkanı İmamoğlu’nun şehrine dönelim; İstanbul gündüz 18 milyon, semti Kadıköy 3 milyon, biz ise onda biriyiz bir İstanbul semtinin. Kadıköy Belediyesi Spor Hizmetleri Müdürü yakın arkadaşım Yahya; “Be hoca bizim nüfusun onda birisiniz. Ben sadece iki asistanla 3 milyon kişiye hizmet veriyorum. Siz 50 milletvekili, 3000 bin spor bilimci ile spor işlerini halledemediniz mi?” diye sorduk. Ben de “Ölümüzün goca körü, mamur edemedik” dedim.

İşte, özetle fotoğraf bu. Sadece sporu mu? Sanat, siyaset, ekonomi ve diğer konularda da Doğu’ya giden bir gemi ve Batı’ya koşturan bir kısım insanız. İnşallah Limasol’da doğup Girne’de devam eden ‘türünün son örneği’ derbideki maunacılar ile gravatlıların maçını tekrardan taraftarlarınızla izlersiniz. Başarı dileklerimizle.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu