EkonomiGenelKıbrısManşet

Ücretin işverene ‘£’ maliyeti azaldı!

ARTUN ÇAĞA

Brüt asgari ücret TL bazında %33.47 oranında arttı ama, sterlin bazında %11.41 oranında düştü

 SÖZÜNÜ 17 LİRA 7 KURUŞLA TUTTU

 Ülkede çalışan kesimlerin dört gözle beklediği asgari ücret önceki gün brüt 18 bin 103; net 15 bin 750 TL olarak belirlenirken, işçi tarafı büyük hayal kırıklığına uğradı. Günler süren sancılı bir sürecin ardından belirlenen asgari ücret her zaman olduğu gibi yine devlet (hükümet) ve işverenin oylarıyla belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Yeni ücret hayat pahalılığının üzerinde olacak” sözünü tutarak(!) “HP’den 17 lira 7 kuruş” daha fazla ücret artışı sağladı. İşveren tarafı “prim desteği sözünü de yeniden alarak” masadan memnun kalktı.

MALİYET 525 STERLİNE İNDİ

 TİKEN’nin yaptığı hesaplamaya göre, dünkü kurlarla asgari ücretin işverene maliyeti yılbaşında belirlenen ilk asgari ücrete göre %11.41 oranında daha düşük. Ocak ayı başı itibarıyla 592 sterline denk gelen brüt asgari ücret dünkü kurlarla 525 sterlin olarak belirlendi. Bu hesaplamaya göre asgari ücretlinin maliyeti, tüm mal ve hizmetleri dövizle (özellikle sterlin) belirleyen işveren kesimine daha düşük bir bedele mal olacak. Türk Lirası’nın sterlin karşısında her değer kaybı da bu para cinsinden maliyeti daha da aşağıya çekecek.

BİR GÜNDE 5 STERLİN AZALDI

 Öte yandan, önceki gün belirlenen net asgari ücretin sterlin karşısındaki değeri bir günde 5 sterlin azaldı. 12 Temmuz’da 461 sterline denk gelen asgari ücret, dün sterlinin 34,50’yi bulması sonrasında 456 sterline kadar indi. TL’nin değer kayıplarının aynı hızla devam etmesi halinde, ay sonunda çalışanın eline geçecek olan ücretin 400 sterline kadar düşeceği belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu