DünyaManşetSiyaset

Ukrayna’da insanlık ölüyor

Rusya’nın işgal girişiminin 11’nci günü de geride kalırken Rusya saldırısında Putin rejiminin varmak istediği işgal alanı sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı da anlaşılıyor

Rusya Ukrayna savaşının sadece küresel ekonomi yönünü, ya da siyasi boyutunu  ele almak ve bunun üzerinden yorumlar yapmak bana çok doğru gelmiyor.

Elbette bunlar sebep olarak dursa da konunun bir de sonucuna bakmak gerekiyor. Zira burada bir ülke füzelerle bombalarla yakılıyor, yıkılıyor suçsuz insanlar yaşamlarını yitiriyor, çocuklar hayatlarını kaybediyor.

Milyonlarca insan suçsuz yere evini barkını  terk etmek zorunda bırakılıyor.

Binlerce aile bölünüyor..

Ve bütün bunlar dünyanın gözleri önünde oluyor. İnsanların öldüğü, çocukların bombalar altında yaşamlarını yitirdiği hiçbir savaş haklı bir gerekçeye dayandırılamaz. Dolayısıyla insanların yaşamları altüst olurken, bir ülke harabeye dönüşürken bu savaş için kim  hangi gerekçeleri sıralarsa sıralasın bir ülkenin toprak bütünlüğüne karşı yapılan bu saldırının izahı olamaz.

Şu çok net ki Ukrayna bu dramı yalnız yaşıyor. Yani halk diliyle ateş düştüğü yeri yakıyor kül ediyor. Bütün bunlar yaşanırken, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere Uluslararası toplum Rusya’ya ekonomik yaptırımlar üzerinden ayar vermeye çalışıyor.  Bir yandan da Rus oligarkların ABD ve Avrupa’da olan mal varlıklarına ve paralarına el koyarak Putin üzerinde baskı oluşturmalarını bekliyorlar.

Bunun şu ana kadar işe yaradığını söylemek mümkün olmasa da ileriki günlerde Rusya’ya uygulanan bu ekonomik yaptırımların sadece Rusya özelinde değil dünyada da ciddi sonuçları olacağını öngörmek mümkündür.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin başta Avrupa’nın güvenliği olmak üzere uluslararası alanda da siyasi ve ekonomik olarak yeni bir dünya düzenini dayattığını görebiliyoruz. Bugün dünyanın her yerinde savaş karşıtı gösteriler devam ederken global siyasi aktörlerin de konuşmaktan daha fazlasını yapmaları ve sürece katkı koymaları gerekiyor.

Rusya’nın işgal girişiminin 11’nci günü de geride kalırken Rusya saldırısında Putin rejiminin varmak istediği işgal alanı sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı da anlaşılıyor. Bütün bunlar yaşanırken BM tamamen devre dışı kalıyor, Nato gibi uluslararası bir gücün de Rusya ile savaşa girmekten imtina ettiğini görüyoruz.

Görünen o ki; Ukrayna bu savaşta yalnız bırakıldı. Savaş karşıtı uluslararası toplum bu pozisyonu değiştirmediği sürece ki değişmesi çok zor görünüyor Rusya’yı durdurmak mümkün olmayacak.

Nitekim Putin’in gizli ajandasında Ukrayna’nın ötesinde hedefleri bulunduğunu görmemek de saflık olur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu