KıbrısManşet

Ülkede asgari ücretli vatandaş orta halli bir apartman dairesini yemeden içmeden 15,5 yıl ödemek zorunda

Ülkede inşaat sektöründen söz eden herkes, “yabancıya satalım, yabancı yatırımcı alalım” derken, ülke halkı unutuluyor.

Ülkede inşaat sektöründen söz eden herkes, “yabancıya satalım, yabancı yatırımcı alalım” derken, ülke halkı unutuluyor.

 

185 AY YEMEDEN İÇMEDEN… Ülkede inşaat sektöründen söz eden herkes, “yabancıya satalım, yabancı yatırımcı alalım” derken, ülke halkı giderek unutuluyor. KKTC emlak sektörünün stokunda binlerce konut birikmesine rağmen, gençlerin büyük çoğunluğunun başlarını sokacak bir konutu yok. Sektör temsilcileri ve devlet yöneticileri ise ülkeye gelecek yabancılardan medet umuyor. Yetkililer daha da ileri giderek, yabancılara 4 adet mal sahibi olma hakkı bile tanırken, ülke gençleri hatırlanmıyor. Ülkede ortalama bir apartman dairesinin fiyatı 70-75 bin sterlin civarında. Bunun Türk Lirası ile karşılığı 1,2 milyon-1,5 milyona karşılık geliyor. Bugünkü kurlarla asgari ücretli vatandaş, bir apartman dairesi almak isterse 185 ay (15,5 yıl) yemeden içmeden bu daireyi ödemek zorunda.

 

HEM TEŞVİK HEM MORTGAGE SİSTEMİ… Ekonomistler evlenen yüzlerce gencin ebeveynleriyle birlikte yaşamak zorunda kaldığını hatırlatırken, “Gençleri ev sahibi yapmak devlet politikası olmalı, önce kendi gençlerimizi sonra yabancıları düşünmeliyiz” dedi. Türkiye’de atılan son adımlara dikkat çeken ekonomistler, gençler için hem teşvik hem de çok uzun vadeli ödeme (mortgage) formüllerinin üretilmesinin zamanının geldiğine inanıyor. Ekonomi çevreleri ülkedeki durumun hiç de iç açıcı olmadığına işaret ederek, “TL her gün biraz daha eriyor. Faizler uzun vadeli borçlanma için yüksek. Vatandaş yüksek faizle nasıl borçlansın, yüksek fiyatlı dövizle nasıl konut alsın” derken, Dünya’nın genelinde uygulanan mortgage sistemine işaret ediyor.

 

GÖÇ, GENÇLERİN ÇÖZÜM YOLU OLMASIN… İngiltere ve Türkiye’de özellikle ilk kez konut alacaklar için çok cazip faiz ve vergi teşvikleri olduğunu hatırlatan emlakçılar da “Ülkemizde mortgage sistemi mutlaka uygulamaya sokulmalı. Yetkililerin ve sektörün istediği gibi ülke cazibe merkezi olursa, konut fiyatları fena patlayacak. Ve sadece paralı yabancılar ve paralı yerliler konut sahibi olabilecek. Geliriyle başını sokacak evi satın alamayan gençler ise göç yollarına düşecek” uyarısında bulunuyor. Emlak ve inşaat sektörünün de çok istediği ve desteklediği mortgage sistemiyle, ülkede ev sahibi olmanın daha kolay hale geleceği vurgulanırken, bu konuda ilk adımın devletten gelmesi ve bu konuda gerekli yasaların çıkarılması isteniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu