EkonomiGenelKıbrısManşet

Ülkede işler yanlış gidiyor

Standard Eurobarometer 100 Araştırması, Kıbrıs Türk Toplumu Raporu’nda parlak veriler yok

Standard Eurobarometer 100 Araştırması, Kıbrıs Türk Toplumu Raporu’nda parlak veriler yok

“EKONOMİ” EN BÜYÜK DERDİMİZ

Ekonomi ve buna bağlı olarak enflasyon Kuzey Kıbrıs’ta toplumun en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Malumun ilanı olan Standard Eurobarometer 100 Araştırması, Kıbrıs Türk Toplumu Raporu’nda Kıbrıslı Türkler için yine parlak veriler yok. Raporun sonuç bölümüne göre, Kıbrıslı Türklerin en önemli iki sorununa bakıldığında ekonomik durum ve hayat pahalılığı (fiyatların artması ve enflasyon) hemen dikkat çekiyor. Toplumun çoğunluğu bir önceki yılların raporlarında olduğu gibi aynı sorunları dile getirmeye devam ediyor. 23 Ekim-17 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın benzeri 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke ve yedi aday ülke için de yapıldı.

BİR GARİP MEMNUNİYET

Araştırmada Kıbrıs Türk toplumunun “yaşamdan memnuniyet” oranı %75 olarak saptandı. Bir önceki raporlama dönemine kıyasla 4 puanlık bir düşüş görülmekle birlikte Haziran 2023’te yapılan Eurobarometer 99 sonucuna göre 7 puanlık bir artış (%68) gerçekleşti. Bu oran ile Kıbrıslı Türkler, %84 olan Avrupa Birliği ortalamasının 9 puan gerisinde yer aldı.

İŞLER YANLIŞ YÖNDE

İyileşen bazı verilere rağmen, yaşam kalitesini halen etkileyen sosyoekonomik olumsuzluklar nedenleriyle; geçim, geleceğe dönük beklentiler ve genel gidişat ile ilgili değerlendirmeler toplum nezdinde olumsuz yöndeki cevapların baskın kalmasını doğuruyor. Geçen yılki raporda ‘işler yanlış yönde ilerliyor’ inancında olanlar %75 oranında iken, yeni veri %73 oranında çıktı. Başka deyişle olumsuz değerlendirme neredeyse aynı düzeyde kaldı.

AB’Yİ SEVİYORUZ

Ülkede yapılan birçok kamuoyu araştırmasında olduğu gibi bu araştırmada da en önemli sorun olarak “ekonomi” ön plana çıkarken, Kıbrıs sorunu artık çok gerilerde kalıyor. Araştırmaya göre, Kıbrıslı Türklerin en önemli sorunu %49’luk oranla “ekonomik durum”. İkinci sırada “fiyatların yükselmesi enflasyon ve hayat pahalılığı” yer alırken, dikkat çekici bir şekilde “eğitim sistemi” %16’lık oranla ile en önemli sorunlar listesinde 3’ncü sıraya yükseldi. Araştırmaya katılan Kıbrıslı Türklerin %47’si “Avrupa Birliği mevzuatının tam olarak Kıbrıs Türk toplumuna uygulanmasını, iyi bir şey” olarak değerlendirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu