KıbrısManşetSiyaset

Ulusal Birlik Partisi’nde deprem

UBP Parti Genel Başkanlığı için yarışacak Sucuoğlu ile Taçoy, sürpriz kararlarla adaylıktan çekildi. Meydan genel Sekreter Saner’e kaldı

GIYNIK ÖZEL

Ulusal Birlik Partisi’nin Cumartesi yapılması öngörülen kurultayında Parti Genel Başkanlığı için yarışacak Faiz Sucuoğlu ile Hasan Taçoy, adaylıktan çekildiği ve kurultayın yapılmayacağı açıklandı.

UBP Lefkoşa İlçe Merkezi’nde yapılan UBP Meclis Grubu toplantısının ardından konuşan divan başkanı Zorlu Töre, UBP’de her iki adayın da adaylıktan çekildiğini açıkladı. Töre, “İkinci tur yapılamıyor. Bunun sebebini var mıdır, yok mudur? Kendileri bize adaylıktan çekildiklerini açıkladılar. Divan olarak biz bu durumu yeniden değerlendireceğiz. Bu kurultay bir başkan seçememiştir. Bir dosya düzenleyip, bunu bir rapor halinde parti merkezine vereceğiz. Bu erteleme değildir, bir iptal da değildir. Bu kurultaydan bir genel başkan çıkmadı. 45 gün içerisinde yeni bir kurultay yapılacak” dedi.

UBP Genel Sekreteri Hamza Ersan Saner adaylıktan çekilen Faiz Sucuoğlu ve Hasan Taçoy’u “bu cesaretlerinden ötürü” kutladı.

Saner, bundan sonraki sürecin tüzüğe göre yapılacağını ifade ederek, tüzüğe göre Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı olmasıyla partinin 45 gün içinde kurultaya götürülmesi gerektiğini, dolayısıyla sürecin tüzüğün emrettiği şekilde ilerleyeceğini belirtti.

Kurultay öncesinde hükümet kurma çalışması başlayacağını, Cumhurbaşkanının görevi tevdi ettiği takdirde, tüzük gereği Genel Başkan vekiline bu konuda yetki vermesinin onayladığını anlatan Saner, bugünkü toplantıya katılan herkesin tüzüğün gereklerinin yerine getirilmesi konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.

BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ?

* Nisan ayında yapılması gereken KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi Covid-19 salgını nedeniyle Ekim’e ertelendi. Ekim’de yapılan iki turlu seçimi Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar kazandı.

* Ersin Tatar aday olmadan önce herhangi bir milletvekiline Başbakanlık için vekalet vermedi. Böylece hem hükümet Başbakansız kalırken, tüzük gereği UBP Genel Sekreteri Ersan Saner sadece 45 günlüğüne Genel Başkan’a vekalet edebileceği için, parti olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı.

* Geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan genel kurulda 6 binin üzerinde parti üyesi oy kullandı. Faiz Sucuoğlu ile Hasan Taçoy ikinci tura kaldı. Tüzük gereği ikinci turun bu Cumartesi yapılması gerekiyordu.

* Hafta içinde kaynayan siyasi kazan Hasan Taçoy’un adaylıktan çekilmesinin muhtemel olduğu tartışmalarını doğururken, Taçoy, kamuoyuna yaptığı açıklamada “yola devam” dedi.

* Hasan Taçoy’un net açıklamasının ardından 24 saat geçmeden Cumartesi günü yapılacak genel başkanlık seçimi öncesinde şok bir haber geldi. UBP hem Taçoy’un hem de Sucuoğlu’nun adaylıktan çekildiğini ve ikinci turda yarışmayacağını açıkladı.

* İddialara göre UBP Genel Sekreteri Saner ve beraberindeki ekip, ilk adımda Faiz Sucuoğlu ve Hasan Taçoy’un ikinci turdan çekilmesi için imza aldı. Ancak, imza alınırken ortaya sürülen argüman anlaşılamadı.

* Tartışmaların arasında Kurultayın ikinci turunun 10 ay ertelenmesi ve olağan kurultay yapılması noktasında her iki adayın da onay verdiği ve ikinci tur seçimin Ekim 2021’de yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Ancak, daha sonra bu süre 45 gün olarak düzeltildi.

* Önce 5 Kasım şakası sanılan açıklamanın gerçek olduğu kısa sürede anlaşıldı. Haberi duyan birçok UBP’li parti genel merkezine gitti. Bazı örgütler seçimin cumartesi günü yapılması ısrarını sürdürürken bazı örgütler ise dış müdahaleden rahatsız olduğunu söyledi.

* Bu gelişmelerle UBP başkansız kalırken başbakansız kalan KKTC de gündeme geldi. Basına sızan haberlere göre Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yasal olarak sadece 45 gün UBP genel başkanlığına vekalet etmesi gereken Ersan Saner’i hükümeti kurmakla görevlendirecek.

* Ersan Saner de yaptığı açıklamada (kendini kastederek) hükümeti kurma çalışmalarının başlayacağını, Cumhurbaşkanının görevi tevdi ettiği takdirde, tüzük gereği Genel Başkan vekiline bu konuda yetki vermesinin de parti tarafından onayladığını anlattı.

* Siyasi çevreler ise “hükümet zaten kuruldu, kimlerin bakan olacağı bile konuşuldu, sadece başbakan olacak UBP’li bekleniyordu” derken, tüm bu gürültü içinde “hükümette hangi parti veya partiler yer alacak” sorusu da cevap arıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu