GenelKıbrısManşet

Umutla gelip tabutla dönüyorlar

Ailelerinden, ülkelerinden koparak kilometrelerce uzaklarda hiç bilmedikleri bir ülkeye; çalışmak ve para kazanmak umuduyla gelen yabancı işçiler, aynı hazin sonu yaşıyor

DEVRİM DEMİR

Ailelerinden, ülkelerinden koparak kilometrelerce uzaklarda hiç bilmedikleri bir ülkeye; çalışmak ve para kazanmak umuduyla gelen yabancı işçiler, aynı hazin sonu yaşıyor

DENETİM YOK ‘ACI’ VE ‘ÖLÜM’ VAR

 İskele’de Caesar Resort’ta kirli su atık toplama havuzu içinde iki emekçinin feci şekilde can vermesi, çalışma şartlarındaki olumsuzlukları bir kez daha gündeme getirdi. Çalışma yaşamının ‘kanayan yarası’ ihmal ve sorumsuzluklar nedeniyle, 2023 yılında meydana gelen iş kazalarında 9 emekçi yaşamını yitirdi. Uzun yıllardır hem iş sağlığı ve güvenliği hem de denetimlere yönelik tartışmalar sürerken, ekmek mücadelesi veren işçiler göz göre göre hayatını kaybetmeye devam ediyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Güvenç Yüksel, yasalara dikkat çekerken, önemli bir noktaya işaret etti! “Yasal Mevzuatlar uygulanmıyor, denetim yapılmıyor. Olan emekçilere oluyor. İskele’de yaşanan iş cinayeti çok kötü. Tedbirler sadece inşaat alanlarında değil tüm sektörlerde alınmalıdır” dedi.

“ÖNLEMLER ALINSAYDI 2 EMEKÇİ ÖLMEYECEKTİ”

Yaşanan korkunç iş cinayeti ile ilgili GIYNIK Gazetesi’ne konuşan başkan Güvenç Yüksel, “Her şeyin başı eğitim” ifadesini kullandı. Tedbirler alınmadan iki emekçinin yetersiz havalandırma ve maske kullanmadan bulundukları noktada ‘gaz’ zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini vurgulayan Yüksel, iş yaşamında gerekli tedbirler ve önlemler alınmadığı sürece bu acıların yaşanacağına işaret etti. Her iş kazası sonrası birçok konudan dem vurulmasına rağmen işverenin de hükümetin de tedbirler konusunda yetersiz kaldığını anlatan Yüksel, “Denetimler arttırılmalı, iş yerlerinde gerekli önlemler eğitim verilerek alınmalı” şeklinde konuştu.

“SEKİZ AYDA 9 KAYIP”

 Bin bir umutla ailelerinden, ülkelerinden koparak kilometrelerce uzaklara ekmek parası için gelen işçilerin emeğine saygı duyulmadığı gibi, onlar için hiçbir güvenlik önlemi de ne yazık ki alınmıyor. 8 ayda polisin bilgisine gelerek, basına yansıyan ‘iş cinayetlerinde’ 9 emekçi feci şekilde yaşamını kaybetti. Ölümle veya yaralanmalarla sonuçlanan iş kazalarında soruşturma başlatıldığı ifade edilse de hangi aşamada olduklarına dair bilgi paylaşımı yapılmıyor. İran uyruklu iki emekçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili polis 45 ve 43 yaşında iki kişiyi tutukladı. Hayatını kaybeden İranlı emekçilerin cenazesi, otopsi sonrasında tamamlanacak yasal işlemlerin ardından ülkelerine gönderilecek.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu