KıbrısManşetSiyasetToplum

Üniversite sonrası tatbiki tecrübe önemli

Türkiye'de meydana gelen deprem felaketinden ülke olarak  dersler çıkarmalıyız. Kıbrıs'ta yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Muhalefeti ve hükümeti ile beraber olası depreme karşı acil önlemlerin alınması elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir

Kuşku yok ki, inşaat sürecinin en önemli halkası mimar ve mühendislik akabinde de müteahhit  hizmetlerinin standardı ve kalitesidir. Dolayısıyla bugün hekimler ve sağlık çalışanları düzgün bir sağlık sistemi için ne ifade ediyorsa, mimar ve mühendisler de kaliteli inşaat süreçleri için aynı şeyi ifade ediyor. Ve fakat hepimiz biliyoruz ki tıp eğitimi çok meşakkatli bir süreci gerektiriyor. Nitekim hekimler mezun olduktan sonra da seçtikleri ihtisas alanında uzun bir eğitim ve pratik süreci daha geçiriyorlar. Kısacası bir hekim mezun olur olmaz eline neşteri alamıyor. Oysa KTMMOB ve ona bağlı odalar, mimar ve mühendisleri okul biter bitmez kaydedip imza yetkisi veriyor! Yani mimar ve mühendis havuzundaki profesyonellerin büyük bir oranı deneyim sahibi olmadan sektöre adım atmış oluyor.. Üstelik yetkin olarak.

Tecrübe yok Lakin en önemlisi bu deneyimsiz imza sahiplerinin sahada kontrol ve denetim yapması bekleniyor. Deneyimsiz kişi haliyle müteahhide karşı otorite kurması çok da mümkün olmuyor.. Dolayısıyla inşaat esnasında ortaya çıkan problemleri de müteahhite yaptırım olasılığı azalıyor zira konuya yeterince hakim olamıyor. Nitekim  proje hangi aşamada olursa olsun, binaları güvenli yapan alandaki üretim kalitesidir. Şantiyeye gelen her demir teslimatı test edilmeli, her beton kamyonundan örnek alınarak gerekli analiz yapışmalı..

Gelelim deprem konusuna..

Madem bu deprem illaki bize de gelecek gibi bir tespit içinde uzmanlar o zaman  alınması gereken tedbirler için ne bekleniyor? Öyle ya ortak kanı bu yönde bir riskin oluştuğu yönünde.. O halde hiç vakit kaybetmeden sahasında uzman ehli kişilerden bir ekip oluşturulsun ve yapı denetimleri derhal başlasın.

Deprem anı müdahale ekipleri çoğaltılsın.

Kurtarma araç gereç ve ekipman hazırlık ve deneme çalışmaları organize edilsin..

Dolayısıyla Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinden ülke olarak  dersler çıkarmalıyız. Kıbrıs’ta yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Muhalefeti ve hükümeti ile beraber olası depreme karşı acil önlemlerin alınması elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir. Başta, hastane, okul, devlet daireleri gibi kamu binalarının denetlenerek güvensiz olanların yıkılması, güçlendirme isteyenlerin ise güçlendirilmesi gerekmektedir. Ve fakat ondan önce Ülkeyi yöneten  UBP-DP-YDP hükümeti bir an önce konunun ciddiyetini idrak etmeli, toplumu ayrıştırmaya yönelik insanları ötekileştiren üslup ve anlayıştan vazgeçerek konunun ciddiyetini algılamalıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu