KıbrısManşetToplum

Üretici tedirgin

Narenciye sektörü, narenciye ağaçlarının en büyük düşmanlarından birisi olan ‘yeşillenme’ hastalığı ile karşı karşıya

ÖZEL HABER

Narenciye sektörü, narenciye ağaçlarının en büyük düşmanlarından birisi olan ‘yeşillenme’ hastalığı ile karşı karşıya.

TARIM DAİRESİ DEVREDE
Narenciye sektörü yaklaşık üç aydır ‘yeşillenme’ hastalığı ile karşı karşıya kaldı. Önlem alınmaması halinde tüm ağaçların 7 yıl içinde kuruyacağı belirtilirken, Tarım Dairesi ekipleri devreye girdi. Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları uzman ekiple sürdürülürken, Türkiye’den gelecek teknik heyet ile önümüzdeki günlerde hastalığın önüne geçilecek çalışmalar yapılacağına inanılıyor. Yeşillenme hastalığı nedeniyle ürünü elinde kalan üreticinin tedirginliği de arttı. Lojistik ve soğuk hava depoları yetersiz olan üretici, ürünün ellerinde kalması halinde sektörün de sonunun geldiğinin habercisi olduğunu ifade etti.

YEŞİLLENME HASTALIĞI NEDİR
Turunçgil yeşillenme hastalığı (Huanglongbing-HLB, Greening Disease) turunçgil ağaçlarında ekonomik kayıplara neden olan bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığı oluşturan patojenin bilimsel ismi Candidatus liberibacter’dir. Candidatus liberibacter asiaticus (CLas), dünya genelinde HLB ile ilişkili en yaygın Liberibacter türüdür. Hastalık Hindistan’da 1929 yılında “turunçgillerde geriye ölüm” olarak tanımlanmıştır. Ancak bu hastalık 1890’lı yıllarda Çin de ‘yellow shoot diseas, sarı sürgün hastalığı’ olarak çok iyi bilinmekte olması nedeniyle çoğu bilim insanı hastalığın ilk ortaya çıktığı yeri Çin olarak kabul etmektedir.

YÜZDE YÜZ ETKİLİ MÜCADELE YÖNTEMİ YOK
Turunçgil yeşillenme hastalığına karşı bugüne kadar yüzde yüz etkili herhangi bir mücadele yöntemi bulunamamıştır. Bu da, patojenin ne kadar tehlikeli ve önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Hastalık, turunçgil üretim alanlarında veya ülkeler arasında vektör böceklerle, (Afrika Turunçgil Psillidi olan Trioza erytreae Del Guercio, diğer bir Psillid türü olan Asya Psillidi Diaphorina citri Kuwayama) veya enfekteli aşı gözleri ile taşınmaktadır. HLB, özellikle portakal, mandarin, tangelo ve greyfurt fidan veya ağaçlarında yaşa bakmaksızın etkilidir. Enfekteli ağaçlarda ortaya çıkan tipik hastalık belirtileri çinko eksikliği, bazı abiyotik stres faktörlerinin belirtileri veya diğer bazı turunçgil hastalıklarının oluşturduğu belirtiler ile karıştırılabilmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu