EkonomiKıbrısManşet

Uygulanmayacaksa niye yasa yapılıyor?

Yasaya rağmen kredi kartı harcamalarının %1’i vatandaşa iade edilmiyor

Yasaya rağmen kredi kartı harcamalarının %1’i vatandaşa iade edilmiyor. KTAMS, dün konu hakkında Maliye’nin önünde açıklama yaparak, paraları sordu.

 YÜZDE 1’LER İADE EDİLSİN

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) yönetim kurulu, kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişlerde vatandaşlara KDV’nin yüzde 1’inin iade edilmemesini Maliye Bakanlığı önünde yaptığı açıklamayla eleştirdi. Yapılan açıklamada, “Uygulanmayacaksa Meclis niye yasa yapıyor?” denirken, yasanının uygulanmaması konusunda hem hükümet hem de muhalefet suçlandı. Sendika, bu yasanın sadece kamu görevlilerini değil, kredi ve banka kartı kullanan tüm vatandaşları ilgilendirdiğini vurguladı. GIYNIK Ekonomi de Eylül başında “Vatandaşın parasını ödemeyi düşünen yok” başlığıyla konuyu gündeme taşıyarak, halkın banka ve kredi kartlarından biriken milyonlarca lira alacağına işaret etmişti.

KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEK

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kayıt dışılığın önüne geçebilme, kredi kartı ve banka kartıyla ödeme yapılmasını teşvik etme gerekçesiyle hazırlanıp meclisten oybirliğiyle geçirilen 33/2019 sayılı “Kredi Kartı ve Banka Kartıyla Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yasası’nın 3 yıldır uygulanmadığını anlatırken “Uygulanmayacaksa Meclis niye yasa yapıyor? Emeklerine de halka verdikleri sözlere de yazık” dedi. Bengihan, “Hükümet kadar Meclis’teki muhalefet de sorumsuz davranıyor” dedi. Bengihan, İyi İdare Yasası’nın, idarenin yasaları uygulamasını emrettiğini söylerken, kendi imzasını taşıyan dilekçeyi Maliye Bakanlığı arşivine vererek, idarenin neden yasayı uygulamadığı konusunda bilgi talep etti.

EN AZ 50 MİLYONDAN SÖZ EDİLİYOR

Maliye kaynakları, vatandaşların mal ve hizmet alımlarında kullandığı kredi kartlarından biriken toplam iadenin ise 50 milyon ile 55 milyon TL arasında olduğunu tahmin ediyor. Yasanın yürürlüğe girdiği Temmuz 2019’da 508 milyon 187 bin TL olan kredi kartı borçlarının Temmuz 2022’de 1 milyar 352 milyon TL’ye ulaştığı dikkate alınırsa, üzerine yatılmasına çalışılan borcun daha da fazla olduğu görülüyor. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kredi kartı ekstrelerini kontrol ederse, toplamın yüzde 1’ini hesaplayarak, alacaklarının toplamına ulaşabilir. Böylece, devletin yasasıyla verdiği hakkının ne kadarının üzerine yatıldığını da görebilir.

GIYNIK Ekonomi de Eylül başında konuyu gündeme taşıyarak, halkın milyonlarca lira alacağına işaret etmişti

Diğer Haberler

Başa dön tuşu