ÇevreDünyaGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Uzmanlar: Helen yayı Kıbrıs yayını tetikledi

Kıbrıs’ta meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar Helen yayındaki depremlerin Kıbrıs yayını tetiklediğini vurgulayarak sürpriz olmadığını açıkladılar.

Kıbrıs’ta meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar Helen yayındaki depremlerin Kıbrıs yayını tetiklediğini vurgulayarak sürpriz olmadığını açıkladılar.

PROF. SÖZBİLİR: BÜYÜK ÖLÇEKLİ FAYLAR BİRBİRİNİ TETİKLER

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kıbrıs’ın güneyinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremle ilgili, “Son 1 yıldır Girit Adası çevresinde Helen yayı üzerinde meydana gelen depremler, Kıbrıs yayını tetikledi” dedi.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kıbrıs’ın güneyinde, Akdeniz’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı.

Prof. Dr. Sözbilir, büyük ölçekli fayların birbirini tetikleyebileceğini belirterek, “Son 1 yıldır Girit Adası çevresinde Helen yayı üzerinde meydana gelen depremler, Kıbrıs yayını tetikledi. Tarihsel dönemlerde 8.4 büyüklüğüne varan mega depremler olmuş ve bu depremler sonrasında güney ve batı kıyılarımızda tsunami geliştiği bilinmektedir. Depremin büyüklüğü tsunami için alt sınır düzeyindedir. Kıbrıs yayı ile bağlantılı olan bu faylar, Kıbrıs adasından geçerek Hatay iline kadar uzanmakta ve Ölüdeniz fayıyla Doğu Anadolu fayına bağlanmaktadır. Bu nedenle büyük ölçekli fayların birbirini tetiklemesi söz konusudur” dedi.

Prof. Görür: HELEN- KIBRIS YAYI FAZLA AKTİFTİ

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugünkü 6,3’lük deprem Kıbrıs Yayı üzerinde. Daha önce Helen-Kıbrıs yayının son günlerde fazla aktif olduğunu belirtmiştik. Deprem muhtemelen üzerleyen levha içinde (Anadolu Levhası). Bu depremin öncü olup olmadığını söyleyemem ama sanmıyorum. Kanaatimce 5 Ocak’ta Alanya açıklarında olan 5,3’lük deprem bugünkü 6,2’lik depremi tetiklemiş olabilir. İkisi de Helen- Kıbrıs yayı üzerinde ve birbirlerine yakınlar” dedi.

PROF. ERCAN: AFRİKA SIKIŞTIRIYOR VE BÖLGEYİ GERİYOR

Prof. Dr. Övgün Ercan da sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “Kıbrıs batısında 11 Ocak 2022 04.07’de 36 km odak derinliğinde, M6,1 olan deprem, Akdeniz’e dalan Afrika üzerinde olmuştur. Afrika kaktırıyor, bölgeyi geriyor. Gerdikçe deprem boşalıyor. Artçılar M5’e kadar çıkar, 2-3 ay sürer.” Görüşünü dile getirdi. Prof. Ercan AFAD ve Kandilli’nin depreme ilişkin farklı paylaşımlarda bulunmalarını da eleştirerek tepkisini “Aynı ülkede, deprem gözlemi yapan iki jeofizik kurumu, AFAD ile Kandilli. Biri siyasi erke bağlı, ötekisi akademik. Birisi der, deprem M6,4, derinlik 5 km, ötekisi der M6,1, derinlik 36.Çok değişik. Nasıl doğru yorum yaparsın? Beyler yazılımlarınızı birleştirin. Ele güne ayıp oluyor” sözleriyle gösterdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu