KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Vaiz: İpin ucu kaçtı

Sağlık Eski Bakanı Eşref Vaiz Girne ve Lefkoşa gibi diğer ilçelerinde kapatılması gerektiğini savundu ve ‘Sağlık teşkilatımız ne benim zamanımda ne de başka bir bakanın zamanında böyle bir pandemi için yeterli değildi’ dedi

Sağlık Eski Bakanı Dt. Eşref Vaiz Girne ve Lefkoşa gibi diğer ilçelerinde kapatılması gerektiğini savundu ve ‘Sağlık teşkilatımız ne benim zamanımda ne de başka bir bakanın zamanında böyle bir pandemi için yeterli değildi’ dedi.

Tüm teşkilatların Sağlık Bakanlığı ile ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Sağlık Eski Bakanı Eşref Vaiz hastalığın devam etmesi durumunda tablonun kötüye gideceğini şu sözlerle ifade etti: “Bulaş süratle devam ederse yatak oranları da dolacak. Hekim sayısı da belli. Kısacası bunu engellemek için bütün ilçelerin kapatılması ve temaslıları izole etmeye başlamak lazım.”

Vaiz, temaslıların otel ya da yurtlarda tutulmasının en başından beri yapılmış, doğru bir uygulama olduğunu da belirtti.

HER YER KAPANMAZSA BULAŞ DEVAM EDECEK

Kapanmanın çok daha önceden yapılması gerektiğini kaydeden Vaiz, “Kapanma konusu doğru bir karar çünkü ipin ucu kaçtı. Özellikle taşıyıcıların kimler olduğunu artık tarama tespit işlerini yapan komite başa çıkacak durumda değil. Lefkoşa ve Girne’de ne kadar insana kimden bulaştığı ile ilgili somut bir veri yok.  Kapanma ve sonucu bekleme en doğru karardı.  Lefkoşa’da bir hafta dediler ama bir hafta da yetmeyecek. Ancak diğer yandan Gazimağusa ve Güzelyurt’un kapanmamasının amacını çok anlamış değilim. Mağusa ve Güzelyurt ekonomisini koruyacağım derseniz Lefkoşa ve Girne’yi kurtardım dediğinizde bu iki kent patlamış olur. Lefkoşa ve Girne’yi de temizledik diyemezsiniz çünkü bulaş devam edecek.   Ekonomik kaygılar dolayısıyla yaşadığımız kararsızlığın sıkıntısını çekiyoruz. Halbuki Ocak ayı itibari ile kapanma olsaydı aşılanmayla birlikte Mart ayında tüm sektörler bir daha kapanmamak kaydıyla açılmış olacaktı” ifadelerine yer verdi.

AŞI OLANLARIN RİSKİ DEVAM EDİYOR

Aşını gelişiyle ülkemizde ciddi bir avantaj sağlandığını da özlerine ekleyen Vaiz, aşıların gelmesiyle birlikte kapanma olsaydı küçük toplum olmanın avantajını da yaşayacağımızı ancak bulaşın artmasıyla ilk doz aşıyı yaptıranların da risk altında olduğunu söyledi. Vaiz şunları kaydetti:  Aşı ne yazık ki şu durumda etkileyici değil. Bende birinci doz aşımı vuruldum ikinci doz aşı ise Şubat’ın ilk haftasında olacak. İkinci doz aşıyı vurulduktan on gün sonra bağışıklık sistemim güçlenmiş olacak yani aşı olanlarda risk altındadır. Virüsle karşı karşıya gelirlerse yine hasta olabilirler. Bağışıklık ikinci doz aşıdan on gün sonra aşının gücüne göre koruma sağlıyor.”

AŞILAMA KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLERDEN YARARLANILABİLİR

Sağlık Bakanlığı’nın eleştirilecek noktada olmadığını, büyük bir felaketle mücadele ettiğini söyleyen Vaiz, “Mademki ikinci dozdan on gün sonra bağışıklık gelişiyor o zaman Şubat’ın on beşine kadar korunma eylem planı yapmamız lazım. Aşılama konusunda hekimlerin tümünden yararlanabilirler. Diş hekimlerinden de veteriner hekimlerde de yararlanabilirler. Aşı yapabilen herkesten yararlanabilirler” dedi.

SAĞLIK TEŞİKLATI HİÇBİR ZAMAN PANDEMİ İÇİN YETERLİ DEĞİLDİ

Sağlık Bakanlığı teşkilatının pandemi karşısında tek başına yeterli olamayacağının altını çizen Vaiz “ Kesinlikle Sağlık Bakanlığı’nın teşkilatı ne benim zamanımda ne de başka bakanların zamanında böyle bir salgını engellemeye yeterli değil” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bulaş çok fazla yayılmış durumda. Virüs saptanan kişilerin temaslı takibinin yapılması zorlaştı. Ama durumun vahim olduğunu anlamak çok da zor değil. Açıklanan rakamları üç ile çarpacaksınız bugün 20 kişi tespit edildiyse 60 kişi daha var o bölgede. O 60 kişi bulunmaz pozitif olursa ve temas etmeye ederlerse 180 kişi olur…”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu