GenelKıbrısManşetToplum

Vatandaş dinin artan etkisinden rahatsız

CMIRS’in Eylül ayı araştırmasında dinin toplum üzerindeki etkisi konusu da vatandaşa soruldu

CMIRS’in Eylül ayı araştırmasında dinin toplum üzerindeki etkisi konusu da vatandaşa soruldu…

 ARTUN ÇAĞA

 

DİNİN ETKİSİ GİDEREK ARTIYOR
Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Eylül ayı araştırma sonuçlarına göre, ülkede yaşayanların çok büyük bir çoğunluğu “dinin artan etkisinden” rahatsızlık duyuyor. CMIRS’in 500 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmada, katılımcılara “Son dönemde ülkemizde dinin artan bir etkisi olduğu görüşüne ne derece katılıp katılmadıkları soruldu.”  Ankete katılanların %66.9’u son dönemlerde dinin artan bir etkisi olduğunu düşündüğünü, %14.49’u ise buna katılmadığını belirtti. Dinin artan etkisi olduğunu düşünenlerin oranı Temmuz 2016’da %52.55 idi.

HAYATIN PARÇASI OLMASI OLUMSUZ
Eylül ayı anketinde katılımcılara ayrıca olası bir “artan din etkisinin olumlu bir şey mi, olumsuz bir şey mi olduğu” da soruldu. Ankete katılanların %71.26’sı dinin güncel hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelmesi olasılığının olumsuz bir gelişme olduğunu vurgularken, olumlu bir şey olduğunu belirtenlerin oranı %28.74 oranında kaldı. Temmuz 2016’da dinin artan etkisinin olumsuz bir şey olduğunu düşünenlerin oranı %65.68; olumlu olduğunu düşünenlerin oranı da %34.32 idi. Son çalışmada, 2016 yılında gerçekleştirilen ankette alınan cevaplara kıyasla giderek artan oranda kişinin dinin artan etkisinden rahatsız olduğu görülüyor.

MÜDAHALE SIKINTISI
CMIRS Eylül ayı araştırmasında ortaya konulan sonuçlardan biri de Türkiye’nin KKTC’nin içişlerine müdahalesi konusunda oldu. Ankete katılanların %82.76’sına göre son zamanlarda Türkiye’nin ülkenin içişlerine artan bir müdahalesi var.  Bu görüşe katılmadığını belirtenlerin oranı ise sadece %7.13’te kaldı. Temmuz 2016 araştırmasında Türkiye’nin artan bir müdahalesi olduğunu düşünenlerin oranı %56.36 idi. Ayrıca, katılımcıların %64.89’u Türkiye’nin KKTC’nin içişlerine müdahalesinin olumsuz bir şey olduğunu, %35.1’i ise olumlu bir şey olduğunu düşünüyor. Temmuz 2016’da bu müdahalenin olumsuz olduğunu düşünenlerin oranı %59.79’da kalmıştı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu