GenelKıbrısManşet

Vatandaşa göre, “işler doğru yönde gitmiyor”

Haziran ayında yapılan son araştırmaya göre halkın sadece %2.58'i ülkede işlerin doğru yönde gittiğine inanıyor

Haziran ayında yapılan son araştırmaya göre halkın sadece %2.58’i ülkede işlerin doğru yönde gittiğine inanıyor

Ülkede geleceğe güvenle bakanların oranı %28’e kadar geriledi. Mutluluk puanı ortalamanın altında kaldı

HALKIN %97.41’İ: YAPILANLAR YANLIŞ

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların %97.42’si ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini belirtiyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Haziran 2022 araştırmasında ortaya çıkan bu rakam, bugüne kadar yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en yüksek oran olarak dikkati çekiyor. CMIRS’in anketleri yapmaya başladığı 2013 ve sonraki yıllarda düşük seyreden bu algı giderek artarken, son dönemlerde işlerin yanlış gittiğine inananların oranı rekor kırarak yükseliyor. Nisan 2022’de işlerin yanlış yönde gittiğini düşünenlerin oranı %96.26 iken Haziran’da %1.16’lık artış göstererek %100’e biraz daha yaklaştı.

DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR SONUÇ

CMİRS adına araştırmacı Mine Yücel sonuçlarla ilgili olarak yaptığı yorumda şunları söyledi: “Ülkede işlerin doğru yönde gittiğini düşünenlerin oranı sadece %2.58 oldu. Bu oran 2013’ten beri yaptığımız bu çalışmada görülen en kötü orandır ve toplum adına oldukça düşündürücü bir sonuçtur. Buna ek olarak, Kıbrıs sorununa, ekonomiye ve siyasete etki edebildiğine inanç sorusunda, toplumun önemli bir çoğunluğu bunlara etki edemediğini düşünüyor. Dolayısıyla toplum, işlerin ne kadar yanlış gittiğini düşünürse düşünsün bir değişim yapmanın kendi elinde olduğuna inanmıyor. Bu da toplumun her geçen gün daha da büyük bir çaresizlik ve mutsuzluk içerisine girmesine yol açıyor.”

MUTSUZ, UMUTSUZ, ÇARESİZ, ENDİŞELİ

Halkın “Mutluluk Puanı” Haziran’da da 10 üzerinden 5’in altında kalmaya devam etti. Katılımcıların mutluluk puanı ortalaması 10 üzerinden 4.73 olurken, Nisan’daki 4.37’lik puanı aştı ancak, 5’in altında kalan ikinci dönemi olarak dikkat çekti. Araştırma sonucuna göre ayrıca, halkın %42,6’sı son bir hafta içerisinde kendini sıkça “çaresiz”; %58’i “umutsuz”; %58,4’ü “huzursuz”; %46,6’sı “endişeli”; %31.53’ü “depresif”; %35.47’si “öfkeli” hissettiklerini belirtti. Araştırmada, “geleceğe güvenle bakanların” oranının sadece %28.11’de kalması ise dikkat çekici bir veri olarak kayırlara geçti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu