KıbrısManşet

‘Vekil, şirket ve 5 katı para’

İddialara göre, uzun süre sadece Lefkoşa’da yapılan ve tek bir şirketten alınan cihaz ve kitler, yerine Mağusa’da başka şirketlerden 5’te 1 fiyatına alım yapılan kitler kullanılıyor.

GIYNIK / ÖZEL HABER

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi bünyesindeki DNA laboratuvarında yapılan tüm moleküler testlerde, Alman ‘Qiagen’ firmasının cihaz ve kitlerinin kullanıldığı biliniyor. İddialara göre, söz konusu Qiagen firmasıyla bir milletvekilinin yakın ilişkisi olduğu iddia ediliyor.
Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki DNA Laboratuvarı’nın kurulmasında adı geçen ve şu anda milletvekili olan bir kişinin parmağı olduğu öne sürülen olayda, adrese teslim şekilde hazırlanan ihaleyle DNA Laboratuvarı’na cihaz ve kit alımı yapıldığı öne sürüldü.
İhale kapsamında hazırlanan şartnamelerin tamamen ‘İhale Yasası’na aykırı ve rekabeti engelleyici maddelerle, Qiagen şirketini işaret edecek şekilde adrese teslim hazırlandığı ve son dönemde covid-19 salgını sürecinde, de PCR test tiklerinin yine bu firmadan direkt alım şeklinde fahiş fiyatlara alındığı ortaya atılan iddialar arasında.

MAĞUSA’DAKİ TESTLER 5’TE 1 FİYATINA

Yine salgın döneminde Mağusa Devlet Hastanesi’nin girişimleri ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin de desteğiyle, hastane bünyesinde bir moleküler laboratuvarı kurulması ve bu laboratuvara tüm dünyada kabul gören başka bir marka cihaz ve kitlerle Lefkoşa’nın beşte bir fiyatına tetkikler yapılmaya başlamasıyla geçtiğimiz günlerde, tartışmalara neden olmuştu.

MECLİSTE DE GÜNDEM OLMUŞTU

Lefkoşa Devlet Hastanesi ile Mağusa Devlet Hastanesi’nde kullanılan PCR kitleri arasındaki ciddi fiyat farkı Cumhuriyet Meclisi’nin dahi gündemine gelmişti ve mecliste fiyat farkı tartışmaları yaşanmıştı.
İddialara göre, uzun süre sadece Lefkoşa’da yapılan ve tek bir şirketten alınan cihaz ve kitler, yerine Mağusa’da başka şirketlerden 5’te 1 fiyatına alım yapılan kitler kullanılıyor.

KAFALARDA CİDDİ SORU İŞARETLERİ VAR

Lefkoşa’da kullanılan ile Mağusa’da kullanılan kitler ve cihazlar aynı amaç için kullanılıp güvenilir sonuç veriyorsa, neden iki alım arasında bu kadar fark olduğu sorusu ortada dolaşırken, ortadaki fiyat farkı anomalisi, kötü kokulara sebep oldu. En önemlisi de her iki hastane de devlete bağlıyken, nasıl olur da iki hastanenin farklı ürünlerle millete hizmet verdiği de merak konusu. Ayrıca, vekil ile şirket bağlantısı da kafalarda ciddi soru işaretleri yaratıyor. “Vurgun” demeye dilimiz varmıyor ama bir savurganlık söz konusu…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu