GenelGüney KıbrısManşet

Verheugen, yine Rumları işaret etti

2004’te AB’nin genişlemesinden sorumlu komisyon başkanı Verheugen, Annan Planı’nın reddi konusunda konuştu

2004’te AB’nin genişlemesinden sorumlu komisyon başkanı Verheugen, Annan Planı’nın reddi konusunda konuştu

Annan Planı referandumunun 20’nci yılı dolayısıyla açıklama yapanlar kervanına Verheugen de eklendi

Alman siyasetçi ayrıca, Türkiye’nin aday ülke statüsü almasıyla Güney’in üyeliğine karşı çıkmadığını anımsattı

PLANININ REDDİ

Annan Planı referandumunun 20’nci yılı dolayısıyla açıklama yapanlar kervanına 2004’te Avrupa Birkliği’nin  Genişlemesinden Sorumlu Komisyon Başkanı olan Günter Verheugen de eklendi. Kathimerini gazetesine konuşan Alman siyasetçi, Annan Planı ve Kıbrıs sorunu çözülmeden önce Güney Kıbrıs’ın AB’ye nasıl katıldığına dair bilgiler verdi. Verheugen, açıklamalarında Annan Planı reddedilmesi ve dolayısıyla Kıbrıs sorununun çözümsüz kaldığı konusunda sorumluluğu “net” olmasa da Rum tarafına yıktığı dikkati çekti.

“PAPADOPULOS SİZİ ALDATTI MI?”

“Eğer Klerides iktidarda olsaydı Kıbrıs sorununda çözüme ulaşacaklarına inandığını” dile getiren Verheugen, ancak yerine “hayırcı” Tasos Papadopulos’un geldiğini hatırlattı. Gazeteye göre Verheugen “Annan Planı’nın Kıbrıs Rum tarafınca reddedilmesinin ardından Rum hükümeti ve buna ek olarak Tasos Papadopulos tarafından aldatıldığınızı söylediniz. Planının desteklenmesi için önceden herhangi bir taahhüt var mıydı?” sorusuna karşılık ise “hem evet hem hayır” yanıtını verdi.

TÜRKİYE’NİN ADAY ÜLKE STATÜSÜ

Günter Verheugen, 1999 yılında durumun çok karmaşık olduğunu, çünkü Almanya başta olmak üzere AB’deki bazı üyelerin Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımını istemediklerini hatırlattı. Verheugen kendisinin ise “Eğer Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar çözüm bulunması çabası konusunda yapıcı ve iş birliğinde bulunmaya istekliyse, Türkiye’ye Kıbrıs’ı AB içerisine kabul etmeye istekli olduğumuz konusunda baskı yapalım” görüşünü ortaya koyduğunu anımsattı. Herkesin 1999 yılından önce problemin Türkiye olduğuna inandığını dile getiren Verheugen, kimsenin bunu Kıbrıslı Rumların yapacağına inanmadığını dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN ADAYLIĞI ETKİLİ OLDU

Gerçek sorunun, “Türkiye’nin Kıbrıs sorunu çözülmeden önce Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılmasının çıkarına olacağını anlamasını nasıl sağlayacağız” sorusu olduğunu ifade eden Verheugen, Kıbrıs sorunu çözülmeden önce Rum Yönetimi’nin AB’ye üye devlet olarak katıldığını görmenin Türkiye’nin çıkarına olmadığını, çünkü böyle bir senaryoda Kıbrıslı Rumların Türkiye’nin AB’yle ilgili emellerini engelleyebileceğini ifade etti. Çözümün Kıbrıs sorununu çözmek için güçlü bir teşvikle birlikte, Türkiye’ye aday ülke statüsü verilmesiyle bulunduğunu söyleyen Verheugen, siyasi konjonktürlerin o zaman en iyisi olmadığını da belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu