DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

‘Y’ ve ‘Z’ kuşağı ev alamıyor!

Yeni nesiller için her şey giderek daha da kötüye gidiyor. Konut satın almak ve aile kurmak zorlaştı!

Yeni nesiller için her şey giderek daha da kötüye gidiyor. Konut satın almak ve aile kurmak zorlaştı!

SORUNLAR ÇIĞ GİBİ
Küresel çapta yapılan bir araştırmaya göre, 1980’li ve 1990’lı yıllarda doğanların oluşturduğu “Y” kuşağı ile 2000’li yıllarda dünyaya gelenlerin oluşturduğu “Z” kuşağı ev satın almanın ve yeni bir iş bulmanın olanaksız hale geleceğini düşünüyor. Denetim ve danışmanlık hizmeti veren Deloitte’un “2023 Y ve Z Kuşağı Araştırması”, özellikle COVID-19 salgın sürecinden bu yana hem yaşanan zorlukların hem değişen çalışma anlayışının somut sonuçlarını içeriyor. 44 ülkeden araştırmaya katılan Y ve Z kuşaklarının özellikle ekonomik kaygıları önemli. Ev satın almanın veya aile kurmanın zorlaştığına inanan çalışanlar sorunlarını “hayat pahalılığı, işsizlik ve iklim değişikliği” olarak sıralıyor.

%62 EV ALMAK İMKANSIZ
Araştırmada Z kuşağının %61 ve Y kuşağının %62’si ev satın almanın daha zor veya imkânsız hale geleceğini düşünüyor. Yine Z kuşağının %50 ve Y kuşağının %47’si bir aile kurmanın daha zor veya imkânsız olacağı beklentisi taşıyor. Ayrıca, Z kuşağının %52’si ve Y kuşağının %51’i yeni bir iş bulmanın zor veya imkânsız hale geleceğini ifade ediyor. Bu kapsamda ayrıca daha iyi bir iş/yaşam dengesi kurmak ve çalışma saatlerini azaltmak istemelerine rağmen, Z kuşağının %46’sı ve Y kuşağının %37’si geçinebilmek için ek iş yapıyor.

4 GÜN ÇALIŞILMALI
En çok tercih edilen yan işler arasında internet üzerinden ürün veya hizmet satmak, yemek teslimatı veya araç paylaşım uygulamaları gibi işlerde çalışmak, uğraştığı sanat dalı ile ilgili bir işte çalışmak ve sosyal medyada kanaat önderliği yapmak yer alıyor. Öte yandan %31-33’lük oranlarla her iki kuşağın da gündeminde haftada dört gün mesai uygulamasının yaygınlaşması beklentisi var. Hatta araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların %75’i, işverenlerinin tam zamanlı ofiste mesai talep etmesi halinde işten ayrılacağını söylüyor. Araştırmaya göre, Y ve Z kuşağı çalışanları fark yaratmaları için kendilerine destek olacak şirketler arıyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu