KıbrısManşetToplumTürkiye

Yabancılara 17 bin adet arazi

Türkiye’de yabancılara 28 milyon 318 bin metrekare arazi satıldığı bildirildi

Türkiye’de yabancılara 28 milyon 318 bin metrekare arazi satıldığı bildirildi.

 ARAZİLER TBMM’DE SORULDU
Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yabancılara toplam büyüklüğü 28 milyon 318 bin metrekare olan 17 bin 076 adet arazi satın aldığını açıkladı. Yabancı uyruklulara satılan arazi miktarındaki anormal artışı TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın, geçen ay gerçekleştirilen 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında, Bakan Özhaseki’ye hitaben; yabancılara ciddi arazi satışlarının yapıldığını belirterek, Türkiye’de toplamda ne kadar yabancıya arazi satıldığını ve arazilerin niteliklerini içeren bazı sorular sormuştu.

28.3 MİLYON METREKARE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü olarak yönelttiği sorularına yazılı yanıt verdi. Özhaseki’nin yazılı yanıtına göre, yabancı gerçek kişilerin Türkiye genelinde 14 Aralık 2023 tarihi itibariyle aktif olarak satış ve benzeri yollarla 28 milyon 318 bin 836 metrekare yüzölçümü kadar arsa, arazi, tarla, bahçe vb. nitelikli 17 bin 076 adet ana taşınmaz edindiğini açıkladı. Özhaseki, “Soru önergelerinde verilen yanıtların değişkenlik göstermesi ise; bilgilerin canlı verilerden anlık, aktif olarak alınması ve her yeni sorgulamada yeni edinimler ve elden çıkarmalar (terkin) nedeniyle değişiklik göstermesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini de kullandı.

 VERİMİ YÜKSEK ARAZİLER SATILIYOR
CHP milletvekili Gürer, Özhaseki’nin yanıtına ilişkin, “Yabancılar arsa, arazi, bahçe vb. yerlerden en verimli olan alanları tarım için tercih ediyorlar. Sulama suyu sorunu olmayan ve verimi yüksek ürün sağlanan arazileri tercih ediyorlar. Yabancı uyruklulara tarım arazilerinin satışı sınırlanması için de kanun teklifi verdim. Mutlaka yabancı uyruklular için arazi satışlarında belli koşullara bağlanmalıdır. Bu bağlamda kendi çiftçimize gerekli destek sağlanarak tarım arazileri artırılarak ülkemiz çiftçisinin tarımda kalması sağlanmalıdır. Ayrıca Ülkemizde son yıllarda kamuya ait araziler özelleştirme ile el değiştiriyor. Hazine arazileri satışa sunuluyor. Bu süreçte satılan araziler tarım dışı kullanılmamalı” yorumunu yaptı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu