DünyaEkonomiGenelManşet

Yabancılara konut satmak da dert!

Kanada 1 yılda ortalama %20-25 artan konut fiyatlarını dikkate alarak yabancılara emlak satışını durduruyor

Kanada 1 yılda ortalama %20-25 artan konut fiyatlarını dikkate alarak yabancılara emlak satışını durduruyor

Başbakan Trudeau’nun seçim vaadi olan yabancılara ev satma yasağı birkaç ay içinde yürürlüğe girecek

YASAK, BAŞBAKANIN SEÇİM SÖZÜ… Kanada’da ev fiyatları da son 1 yılda ortalama %20-25 oranında artış göstermesi üzerine hükümet, yabancı yatırımcılara emlak satışını durduruyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun seçim vaatlerinden biri olan yabancı yatırımcılara ev satımının yasaklanması kanununun birkaç ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yapılan açıklamalarda, ülkenin yıllık ortalama yarım milyon göçmen alması, inşaat sektörüne yönelik sınırlamalar ve imara açılamayan topraklardan dolayı oluşan arz azlığı hükümetin böyle bir yaptırıma gitmesine neden oldu. Ülkede yabancı yatırımcıların satın aldığı konut sayısı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor ancak, bu konutların %1.5-2 aralığında olduğu tahmin ediliyor.

FİYAT ARTIŞINA ÇÖZÜM GETİRMEZ… Kararı eleştiren emlak çevrelerine göre, yabancılara konut satışının yasaklanması fiyat artışına çözüm getirmeyecek. Kanada’da emlak fiyatlarının yükselişinin global kriz, alınan göçmen sayısı ve arz azlığından kaynaklandığını savunan emlak çevreleri, “Kanada hükümetinin mortgage faiz oranlarını düşürmesi birçok yatırımcının düşük ev kredi faiz oranlarından yararlanarak evlere olan talebini arttırdı. Talep artınca da ev fiyatlarında yükseliş kaçınılmaz oldu” diyor.

GELİR-FİYAT UÇURUMU DERİNLEŞTİ… Ekonomistler Dünya genelinde de konut fiyatlarının arttığını ancak, özellikle Kanada’da ev fiyatları ile insanların gelirleri arasındaki uçurum G7 ülkeleri içinde en yüksek seviyeye ulaştığına işaret ederek, Kanada başbakanının bu nedenle konut satışını yasaklama yönünde karar aldığının altını çiziyor. Hükümetin açıkladığı bütçe planı, yabancılara konut satışının yasaklanmasının yanı sıra yeni inşaatlar için milyarlarca dolarlık kaynak aktarılmasını öngörüyor. Konut yasağı ülkede daimî oturma izni bulunan yabancılarla yabancı öğrenci ve işçileri kapsamayacak. Kanada’nın bazı eyaletlerinde yabancıların konut vergisi %15’ten %20’ye çıkarılmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu