EkonomiGenelManşet

Yabancıya mülk satışında yasa değişikliğine tepki

Ülkede yabancıya yönelik mülk satışlarında kural değişikliğine gidilmesi konusunun gündeme gelmesi ardından inşaat sektörü temsilcileri tepkili. "Böyle bir yasal düzenleme sektörü bitirir yurtdışından gelen büyük yatırımcı olmazsa bu sektör asla dönmez. Bu sadece ve sadece bizim ülkemizde yasa dışı işlerle uğraşanlara yarar" diyor. 

KKTC’de yabancılara yönelik mülk satışında kuralların değişeceği haberleri ardından, inşaat sektöründe tepkiler büyüyor. Ülkemiz inşaat sektörü temsilcileri, “Böyle bir yasal düzenleme sektörü bitirir yurtdışından gelen büyük yatırımcı olmazsa bu sektör asla dönmez. Böyle bir düzenleme sadece ve sadece bizim ülkemizde yasa dışı işlerle uğraşanlara yarar” diyor.  Sektör temsilcileri bu kişilerin de yasadışı işlerden kazandıkları parayla daha çok arazi ve daha çok binayı ele geçirebileceğini ve eskiden olduğu gibi ülkenin birkaç kişinin hegemonyası altında kalmaya devem edeceğini öne sürüyor.

Hürriyet gazetesinde, 28 Mart tarihinde yayınlanan bir haberde KKTC’deki mülk satışlarında kuralların değişeceği bir haberle belirtilmişti.  “İsrail, Rusya, Ukrayna ve İran başta olmak üzere yabancılara binlerce konut ve arsanın satıldığı tartışmalarının yaşandığı KKTC’de, yabancıya mülk satışının kurulları değiştiriliyor.” ifadelerine yer verilmişti. 

Haberde şu bilgiler yer alıyor:

“Bir ay içinde gerçekleşmesi beklenen yasa değişikliğiyle tartışmaları alevlendiren arka kapıdan yapılan satışlara fren getiriliyor. Yeni düzenlemeyle artık satışlar avukatlık bürolarında değil tapuda yapılacak; kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak ve yediemin süreci de ortadan kalkacak. İŞTE YENİ DÖNEM ŞARTLARI KKTC hükümeti yabancılara dolaylı satışı sınırlamak üzere harekete geçti. Meclis’e gönderilen ve bir ay içinde yasalaşması öngörülen tasarı yürürlüğe girdiğinde KKTC’de gayrimenkul satışının ofislerde, avukat vekaletiyle yapılması yasaklanacak. Tapu şartı getirilirken yedieminlik müessesesi de kaldırılacak. Bugüne kadar yapılan sözleşmeye dayanan, tapusu alınmamış satışlar için yasaya geçiş hükmü konulacak. Bir yıl içinde mevcut yasaya uygun şekilde, aldığı gayrimenkulü tapuya tescil ettiren hakkını koruyacak. Ancak burada bir yabancıya bir konut veya bir dönüm arazi şartı da güvenlik soruşturması ve bakanlar kurulu onay şartı da devam edecek. Yani 50 konut, 50 dönüm arazi alan yabancıya geçiş süreci verilip, yasaya aykırı aldığı gayrımenkulleri elinden çıkarma fırsatı verilecek ancak herhangi bir af söz konusu olmayacak. TC vatandaşları için geçiş döneminde bir konut sınırlaması üç konuta yükseltilecek. Bu düzenlemeyle KKTC’de konut fiyatlarının inmesi, yerli halkın yeniden konut alabilir hale gelmesi bekleniyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu