KıbrısManşet

Yakında antibiyotik da bulamayacağız!

Öksüz, "bu kış hem sağlık hem de ekonomik anlamda çok çetin geçecek” uyarısında bulundu.

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin resmi olarak “ihracat yasağı” açıklamasını yapmadığını ancak ecza depolarının aldığı yanıtın, bu durumu doğrular nitelikte olduğunu ifade etti.

“AŞI, TÜRKİYE’YE HENÜZ GİTMEDİ”

Türkiye’nin ilaç ihracatı konusunda herhangi bir yasak kararı henüz almadığını, bunun nedeninin ise aşıların Türkiye’ye henüz gitmemesinden kaynaklandığını belirten Öksüz, “Türkiye’ye aşıları bir firma getiriyor. Bu firma, geçen yıl Türkiye’deki talebin yarısını karşılayacak kadar aşı getirmişti. İlgili firma bu yıl da, geçen yılki kadar aşı getireceğini açıkladı. Şu an geçen seneye göre çok daha fazla vaka var. Geçen yıl yetmeyen aşı miktarı, bu sene hiç yetmeyecek” şeklinde konuştu.

“TC’DEN 25 BİN AŞI SİPARİŞİ VERİLDİ. KKTC’NİN 50 BİN AŞIYA İHTİYACI VAR”

Türkiye’nin, sağlık alanındaki sosyal devlet anlayışının çok geliştiğini belirten Öksüz, “Beklenen o ki, Türkiye Devleti, gelecek olan aşıları hibe olarak alacak ve vatandaşına ücretsiz olarak uygulayacak” diyerek, KKTC’nin de bu noktada bazı adımlar atması gerektiğini şöyle aktardı:

“Bizim Sağlık Bakanlığımız, devletimiz de Türkiye ile konuşmalı ve bu aşıları bu ülkeye hibe olarak getirmeli. Başta çocuklara olmak üzere risk grubundaki hastalara bu aşılar ücretsiz olarak sağlanmalı. Biz bu talebimizi; hem Sağlık Bakanlığı’na hem de İlaç Eczacılık Dairesi’ne ilettik. Günüm sonunda İlaç Eczacılık Dairesi 25 bin adet aşının Türkiye’den hibe olarak gönderileceğini, siparişin verildiğini açıkladı ama bu yeterli değil.”

KKTC’de bu yıl en az 50 bin adet grip aşısı, 40 bin bandında ise zatürre aşısına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Öksüz, “Ama 25 bin sipariş edildi. Ve bu 25 bin de büyük ihtimalle gelemeyecek. Şu an Türkiye’nin ihracat yasağı yok ama bu yasak gelecek” dedi.

“İLACIN ÜLKEDEN ÇIKIŞI DURDURULDU” 

Ecza depolarının bazı siparişlerinde, Türkiye’deki ilgili firmalardan “şu an ülkeden çıkışı durduruldu” yanıtını aldıklarına dikkat çeken Eczacılar Birliği Başkanı, “Bu ilaçların çok büyük bir çoğunluğu, Koronavirüs hastalığında ya direkt olarak ya da tedaviye destek olarak kullanılan ilaçlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yurtdışı ihracat yasağına KKTC’nin dahil olmaması noktasına TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile de iletişime geçtiklerini anlatan Öksüz, “Bizlere yardımcı olacaklarını ilettiler ancak şu an için somut bir adım yok. Bu kış hem sağlık hem de ekonomik anlamda çok çetin geçecek” uyarısında bulundu.

“HALK EN BASİT ANTİBİYOTİKLERİ BİLE BULAMAYACAK”

Öksüz, acı bir tablo da çizerek, “Şu an koruyucu aşılarımız yok. Halk en basit antibiyotikleri bile 2 hafta sonra eczane raflarında bulamayacak” dedi.

Ecza depolarının, yurt dışındaki aşı üreten firma ve ülkelerle bağlantı kurduğunu belirten Öksüz, “Türkiye dışında herhangi bir ülkeden KKTC’ye aşı ya da ilaç ithal etmek mümkün mü” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Realitesi çok zor ama olabilir. Ancak dövizin ciddi bir etkisi var. Ecza deposunun sadece ilgili ülkeden tek bir aşıyı satın alması, 30 Dolar. Bu rakamın Ercan’a girişini söylemiyorum. KKTC’ye gelecek, tüm vergileri ödenecek, eczacı satacak… Rakamlar çok ciddi şekilde uçar, vatandaşın bir aşıya 300 – 400 TL verme imkanı yok. Aşı fiyatları geçen sene 92 TL idi. İnsanlar güneye gitmeye mecbur kalacak, oradaki fiyatlar da çok pahalı. Bir zatürre aşısı 75 Euro. Bu parayı vatandaş nasıl versin?”

“SAĞLIK BAKANLIĞI HALA BEKLEMEYE DEVAM EDİYOR”

Son olarak ecza depolarının Sağlık Bakanlığı’na bir önerisi olduğunu ifade eden Öksüz, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Depolar, Sağlık Bakanlığı’na ‘bu sene aşıları siz getirin çünkü bu dönem kar yapma dönemi değil’ teklifinde bile bulundu. Bakanlığa ‘bağlantı bulun derseniz, yurt dışından bağlantı bulur, getirir hibe ederiz’ bile dediler. Sonuç ne biliyor musunuz? 25 bin adet aşı siparişinden kaç aşının ülkeye geleceğini beklemeye devam ediyorlar.”

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu