KıbrısManşet

Yapılan ankete katılanların yüzde 65’i bir kamu hizmeti karşılığında cinsel içerikli talebin olduğu fikrinde

Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Barometresi 2021’de, vatandaşların çok ciddi bir sıkıntısı daha ortaya çıktı

RÜŞVET ARACI CİNSELLİK… KKTC kamuoyuna açıklanan Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Barometresinde, vatandaşların %65’e yakın oldukça ciddi bir kısmının; kamudan alınacak hizmet karşılığında “bazı kişilerin cinsel içerikli şantaja” maruz kaldığı fikrinde olduğu belirtildi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) Küresel Yolsuzluk Barometresi yöntemi takip edilerek yapılan çalışmada Kuzey Kıbrıs’taki yolsuzluk algısının boyutu ölçülmeye çalışılırken, cinsel içerikli şantaja (sextortion) da yer verildi. Yapılan tanıma göre, bu tür yolsuzlukta cinsellik bir rüşvet aracı haline gelirken, kurbanlar bir takım kamu hizmetlerinden faydalanabilmek için cinsel bir eyleme zorlanıyor.

 

KKTC’DEKİ RASTLANMA SIKILIĞI SORULDU… Akademisyenler Sertaç Sonan ve Ömer Gökçekuş’un çalışmasıyla ortaya çıkan raporda yer alan ankette, “Bazı insanlar, kamu görevlilerinin bir kamu hizmeti veya yardımını sağlama karşılığında cinsel içerikli taleplerde bulunduğu durumlarla karşılaşırlar. Cinsel içerikli bir talep: Uygunsuz şekilde dokunmayı, vücudun belli yerlerinin ifşa edilmesini, müstehcen resimler için poz verilmesini veya cinsel aktivitede bulunmayı içerebilir. Bunun KKTC’de ne sıklıkla olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap arandı.

 

%13’Ü SIKLIKLA BU TEKLİFLE KARŞILAŞTI… Soruya cevap verenlerin %64.8’i seyrek de olsa bunun yaşandığını ifade etti. Bu konudaki soruya Metron tarafından ankete katılan “KKTC kimlik kartı” sahibi bin vatandaşın %9’u (90 kişi) “Hiçbir zaman”; %25.70’i (257 kişi) “Çok seyrek”; %25.90’ı (259 kişi) “Bazen”; %8.90’ı (89 kişi) “Sıklıkla”; %4.30’u (43 kişi) “Çok sık” cevabını verdi. Katılımcıların %2.40’ı (24 kişi) soruya cevap vermezken, %23.80’i (238 kişi) “Bilmiyorum” dedi. Transparency International 2021 raporuna göre Avrupa Birliği’nde bu rakamın ortalaması %74 olurken, Kuzey Kıbrıs’ın bu rakamın ortalamasının altında kalmasının, sorunun olmadığı ve göz ardı edilmesi anlamına gelmediğine de vurgu yapılıyor.

 

KKTC’DE SON 5 YILDA… Katılımcıların %9’u, “Son 5 yılda KKTC’deki herhangi bir yetkilinin sizden veya tanıdığınız birinden bir kamu hizmeti veya yardımını sağlama karşılığında cinsel içerikli taleplerde bulunduğu oldu mu?” sorusuna “evet” yanıtı vermesi de dikkati çekti. Bu oran %7’lik AB ortalamasının üzerinde gerçekleşirken, AB’de bu konuda lider ülkeler %17 ile Bulgaristan, 13’er payla Romanya ve Hırvatistan oldu. 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu