KıbrısManşet

Yardıma muhtacık!

Vatandaş geçinemiyor! Son bir ayda bin 89 kişiye “sosyal yardım parası” verildi...

  • Siyasiler külahı yere vurmasa da, KKTC ekonomisindeki kötü gidiş  sürüyor…
  • Koronavirüs salgını nedeniyle ülke ekonomisindeki bozulma işsiz kalan veya kazancıyla geçinemeyen vatandaşla dolu…
  • Resmi Gazete: Geçinemediği için devlete başvuran 1.089 (bin 089) kişiye Bakanlar Kurulu kararıyla “sosyal yardım parası” sağlandı.

Resmi Gazete’nin 22 Haziran ile 22 Temmuz tarihli sayılarında yer alan bilgilere göre Bakanlar Kurulu sosyal yardım için yapılan başvuruları gösteren 7 ayrı listeyi onayladı.

KKTC ekonomisindeki kötü gidiş kendini iyice göstermeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle ülke ekonomisindeki bozulma işsiz kalan veya kazancıyla geçinemeyen vatandaş sayısının hızla artmasına neden oluyor.

Resmi Gazete’nin 22 Haziran ile 22 Temmuz tarihli sayılarında yer alan bilgilere göre geçinemediği için devlete başvuran 1.089 (bin 089) kişiye Bakanlar Kurulu kararıyla “sosyal yardım parası” sağlandı.

14 Mayıs’ta Bakanlar Kurulu kararıyla düzenlenen Sosyal Yardımlar (Değişiklik) Tüzüğü’nün geçici maddesi uyarınca yapılan başvuruların Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Tüzüğe göre “tek kişi” olarak başvuran kişilere 900 TL, evlilere ise 1,200 TL (bin 200) olmak üzere, iki ayı aşmayacak şekilde sosyal yardım parası sağlanıyor.

Lefkoşa, Mağusa, Girne, Güzelyurt, İskele, Lefke, Akdoğan, Yenierenköy, Mehmetçik bölgeleri olmak üzere listelenen başvuru sahibi kişilere tek seferde sağlanan sosyal yardım tutarı ise 1 milyon 096 bin 200 TL olarak hesaplandı.

TÜZÜĞE KORONAVİRÜS EKLEMESİ

Sosyal yardım parası sağlanabilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu 72/1989 Sayılı Sosyal Yardımlar Yasası’nın 7’nci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, yasa kapsamında hazırlanan tüzüğe ekleme yaptı. E.T. (K-1) 629/2020 sayılı ve 14 Mayıs 2020 tarihli Bakanlar Kurulu kararına göre tüzüğe yapılan ekleme şöyle:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Corona Virüs (Cavid 19) nedeniyle gelir kaynaklarını yitiren ve muhtaç duruma düşen kişi veya ailelere temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla en fazla iki ay süreyle ve 31.07.2020 tarihinde sona erecek şekilde ve bu madde maksatları bakımından tek kişiye 900 TL aileye ise çocuk sayısına bakılmaksızın 1,200 TL sosyal yardım yapılır.

(2) Bu madde uyarınca yapılacak yardım Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından değerlendirildikten sonra Bakanlar Kurulu onayı ile yapılacaktır.”

MAĞUSA 274 BAŞVURU İLE İLK SIRADA

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre “sosyal yardım parası” için en fazla başvuru Mağusa’dan yapıldı. Mağusa’dan yapıla 274 başvuru tüm başvuruların beşte birini (%25.2) oluşturuyor.

Yenierenköy’ün 196 (%18) başvuru ile ikinci sırada gelmesi dikkat çekerken, başvuruların %60’tan fazlasının ülkenin doğu ve güney doğu bölgelerinde yoğunlaşması ilginç bir veri oldu.

Ülkenin “Batı bölgesi” olarak da bilinen Güzelyurt tüm başvurular içinde %4.04 oranıyla, Lefke ise %3.49 oranıyla son iki sırada yer aldı.

Bunun yanında Girne bölgesi %13.5’lik, İskele %4.68’lik, Mehmetçik %3.95’lik payla sıralanırken, Akdoğan’ın 102 başvuruyla %9.37’lik paya sahip olması dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu