ManşetSpor

Yaşasın Benjamin Franklin

Asla değer kaybetmeyerek Yüzde 2 enflasyon ve yüzde 3 işsizliğin olduğu bir Amerika’nın kullandığı kâğıt bu olunca spor endüstrisi de bu kâğıtlar üzerinden katma değer yaratıyor. Örneğin 2023’de sonu futbol kulüpleri kâr marjında Barça ilk kez Real’i geçmiş. Dördüncü sırada bizim takım United, dördüncü sırada Paris ve beşinci sırada da Bayern olmuş klasik. Birinci sırada mı? City. Neyse, yaşasın Benjamin Franklin

İflas etmiş Hazine’nin Bakanı Mehmet Şimşek bir’yana, 1 Amerikan Doları üstündeki kişi mâlum George Washington; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk başkanı olan George Washington, Amerika’nın bağımsızlık savaşları sırasında ön plana çıkan, Amerikan ordularına liderlik yapan kişi olarak da bilinir. 300 yıllık ABD tarihinin en önemli kişisi olarak gösterilmektedir. Tarihi önemi nedeniyle de 1 Amerikan Doları üzerinde George Washington vardır.

2 Amerikan Doları üstündeki kişi Thomas Jefferson; Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’nin yazarı olan Thomas Jefferson, ABD Hükümeti’nin 3 başkanıdır. Amerika’nın kurucuları arasında yer alır ve Thomas Jefferson hakkında binlerce eser yazılmıştır. 2 Amerikan Doları nadir bulunan bir paradır.

5 Amerikan Doları üstündeki kişi Abraham Lincoln; Abraham Lincoln, Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli hukukçu ve siyasetçilerinden biridir. ABD Hükümeti’nin 16’ncı Başkanıdır. Amerika içinde meydana gelen iç savaşları bitirerek büyük bir başarı elde edebilmesine karşın kendisine düzenlenen bir suikast sonucu öldürülerek tarihe geçmiştir.

10 Amerikan Doları üstündeki kişi Alexander Hamilton; Alexander Hamilton, daha önceden Amerikan Başkanlığı yapmamasına karşın dolar üzerinde yer alan ilk kişidir. Alexander Hamilton, ABD’nin mali sisteminin kurucusu olarak gösterilir ve ülke içerisindeki ilk hazine bakanı olarak tarihe geçmiştir.

20 Amerikan Doları üstündeki kişi Andrew Jackson; Amerika Birleşik Devletleri’nde iz bırakan ve önemli başkanlar arasında gösterilen Andrew Jackson, ülkenin 7’nci başkanıdır. Andrew Jackson hakkında bugün dahi bilinmeyen bazı sırlar ortaya çıkmaktadır.

50 Amerikan Doları üstündeki kişi Ulysses S. Grant; Ulysses S. Grant, Askeri sistemlerden gelerek başarı yakalamış de kişiler Amerikan Hükümeti’ne başkan olarak atanmaktadır. 18’nci devlet başkanı olan Ulysses S. Grant, meydana gelen iç savaşları sonlandırmış ve ABD içerisindeki sorunları çözerek dünya üzerinde büyük bir üne sahip olmuştur.

100 Amerikan Doları üstündeki kişi Benjamin Franklin; Amerika’nın en önemli isimlerinden biri olan Benjamin Franklin, çoğunlukla mucit olarak gösterilsede yazarlık, felsefe, yayımcılık alanında da çalışmalar yapmıştır. Ülkenin en önemli bilim insanlarından birisi olarak yerini almıştır. Meydana getirdiği yeniliklerden dolayı 100 Amerikan Doları üzerine Benjamin Franklin resmi konmuştur.

İşte, yukarıda detaylı bir şekilde belirttiğimiz banknotların değeri her geçen gün artmakta. Asla değer kaybetmeyerek Yüzde 2 enflasyon ve yüzde 3 işsizliğin olduğu bir Amerika’nın kullandığı kâğıt bu olunca spor endüstrisi de bu kâğıtlar üzerinden katma değer yaratıyor. Örneğin 2023’de sonu futbol kulüpleri kâr marjında Barça ilk kez Real’i geçmiş. Dördüncü sırada bizim takım United, dördüncü sırada Paris ve beşinci sırada da Bayern olmuş klasik. Birinci sırada mı? City. Neyse, yaşasın Benjamin Franklin.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu