EkonomiGenelManşetTürkiye

Yazlık konutta ‘müsilaj’ sıkıntısı

Türkiye’de özellikle Marmara kıyılarında etkili olan müsilaj sıkıntısı yazlık konut fiyatlarını etkilemeye başladı

İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne’ye bağlı beldeler kirlilikten paylarını alıyor

PİYASADAKİ HAREKETLİLİK YAVAŞLADI… Türkiye’de özellikle Marmara kıyılarında etkili olan müsilaj sıkıntısı yazlık konut fiyatlarını etkilemeye başladı. Müsilaj sorununun uzun sürmesi halinde yazlık konut fiyatlarında ciddi düşüş yaşanabileceği belirtiliyor. İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne’ye bağlı beldelerde yazlık konutlar, müsilajın en çok yayıldığı alanlar. Pandemi ile birlikte yazlık bölgelerde gayrimenkul piyasasındaki hareketlilik, son dört ayda müsilajın yayılmaya başlaması ile yavaşladı.

UZUN VADEDE TALEP AZALACAK… Türkiye’deki gayrimenkul uzmanları, sorunun uzun vadeye yayılması halinde yazlık bölgelerde yer alan konutlara olan talebin de olumsuz etkilenmesinin beklendiğini belirterek, özellikle sezonluk ev kiralama niyetinde olan yatırımcıların beklemeye geçtiği ya da Ege’de farklı bölgelere yöneldiğini söylüyor. Uzmanlar, bu durumun henüz satış fiyatlarını etkilemediğini ancak, yazlık konut talebi üzerinde olumsuz etkilere yol açmaya başladığını bir süre sonra fiyatlara yansıyacağına dikkati çekiyor.

BELİRGİN BİR FİYAT DÜŞÜŞÜ YOK… Denge Gayrimenkul Değerleme yetkililerinden Mehmet Ali Hartavi, müsilaj sorununun yazlık konut fiyatlarında henüz belirgin oranda düşüşe yol açmadığına işaret ederek, “Bunun başlıca sebepleri arasında inşaat maliyetlerinde geçen yıldan bu yana meydana gelen ciddi artışlar ve konut stoku fazlasının azalması gösterilebilir. Sorunun uzun vadede devam etmesi halinde ise yaz-kış yaşamaya elverişli olmayan, yalnızca tatil beldesi niteliğindeki bölgelerde ciddi anlamda düşüşlerin gerçekleşmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

HAVUZLU KONUTLAR VE SİTELER… Hartavi, havuzlu sitelerde bulunan yazlıkların ve müstakil havuzu bulunan villaların rağbet görmeye başladığına dikkati çekerek, “Ancak müstakil havuzlu villaların lüks segment konutlarla sınırlı olması nedeniyle fiyatların oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Sorun devam ettiği müddetçe, yazlık bölgelerde havuz olanağı bulunan konutlara ilginin git gide artacağı, havuzu bulunmayan konutlara talebin sınırlı kalacağı ve bu noktada havuzu bulunan konutların, bulunmayanlardan fiyat olarak ayrışacağını söylemek doğru olacaktır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu