DünyaManşetSiyaset

Yeni Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei yemin ederek göreve resmen başladı

Arjantin'de yeni dönem

Arjantin’de başkanlık seçimini ikinci turda kazanan ülkenin yeni devlet başkanı Javier Milei, yemin ederek göreve başladı. Başkent Buenos Aires sokaklarında ve kongrede tören düzenlendi. Çok sayıda lider de törendeydi.

Yeni Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Kongre’de böyle yemin etti. Başkanlık kuşak ve bastonunu önceki devlet başkanı Alberto Fernandez’den devraldı.

Arjantin’de dün seçimden zaferle ayrılan liberal popülist siyasetçi Javier Milei’nin yemin törenine yoğun katılım vardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Macaristan Başbakanı Victor Orban, İspanya Kralı VI. Felipe davetliler arasındaydı. Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da yemin törenine katıldı.

Başkent Buenos Aires’te sokaklar Arjantin bayrağının renkleri olan mavi beyazla boyandı.

Milei Kongre’deki yemin töreninden sonra coşkulu kalabalık önünde balkon konuşması yaptı.

Milei, “Eğer bir ülke tıpkı Arjantin’de olduğu gibi itibar kaybediyorsa iş dünyası yeni bir mali düzenlemeyi görene kadar yatırım yapmayacaktır. Kalkınca için de yatırım gerekiyor. Ve ne yazık ki paranın olmadığını tekrar söylemem gerekiyor.” dedi.

Konuşmanın ardından halkı selamlamak için geçit töreni yapıldı.

Arjantin’in yeni lideri aşırı sağcı Javier Milei, siyasi görüşünü “anarko-kapitalist” olarak tanımlıyor. Amacı, derin ekonomik krizin içerisinde olan Arjantin’i refaha kavuşturmak.

Milei, Merkez Bankası’nı kapatıp ulusal para olan peso yerine dolar kullanılacağını söylüyor. Milei, aynı zamanda ülkede silah ve organ satışına izin vermek istediğini de belirtiyordu.

Siyasette yeni olan 53 yaşındaki Milei, Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’la, Brezilya’nın popülist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya benzetiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu