EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

“Yeni” Ercan’da skandal bitmiyor

1 Ocak 2013’te T&T’ye devredilen, temeli Şubat 2015’te atılan, 30-40 kez açılış tarihi verilen “Yeni” Ercan, yılan hikâyesine döndü.

1 Ocak 2013’te T&T’ye devredilen, temeli Şubat 2015’te atılan, 30-40 kez açılış tarihi verilen “Yeni” Ercan, yılan hikâyesine döndü.

“GEÇİCİ BİR YER AYARLARIZ”
Yapımına Şubat 2015’te büyük törenlerle başlanan “Yeni” Ercan havalimanı inşaatında skandallara bir yenisi daha eklenirken, “Polis ve gümrük için bina yapılmasının unutulmasında” oklar “hükümetlere” döndü. Taş-Yapı sahibi, Ercan Havalimanı işletmecisi T&T’nin büyük ortağı Emrullah Turanlı’nın sorumluluğunda olan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Temmuz’daki KKTC ziyaretinde açılacağını duyurduğu Yeni Ercan Havalimanı’ndaki gelişmeler toplum tarafından öfkeyle takip ediliyor. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı yaptığı bir açıklamada, en az 10 kez açılış tarihi verdiği ancak, açılışı yılan hikayesine dönen Yeni Ercan’ın inşaatındaki skandalı kabul etmişti. Arıklı’ya göre, “ilk aşamada mevcut binada gümrük ve polis için geçici yer ayarlanacak, daha sonra başka çözüm bulunacak.”

GÜMRÜK VE KARAKOL İHALEDE YOKTU
Projenin mimarı ve ayrıca KTMMOB Başkanı olan Tunç Adanır, “Yeni Ercan’da, gümrük ve polis karakolu binasının yapılmasının unutulması” yönündeki iddiaların doğrulamasının ardından yaptığı paylaşımda, konunun gelişmelerini özetledi. Adanır, “Yeni Ercan Havalimanı ihalesi gerçekleştikten sonra 2013 yılından itibaren proje ve teknik süreçlerdeki bilgim dahilinde, konu ile ilgili açıklama yapma gereğini hissettim. İhale şartnamesi kapsamında, üst yapı olarak yeni yapılacak binaların sadece terminal binası ile ilgili avan proje, diğer mütemmim binaları ile ilgili, gerekli teknik gereksinim ve ihtiyaçları tanımlanmıştı. Gümrük Binası ve Karakol Binaları ihale kapsamına dahil edilmemiştir” dedi.

 MİMARİ PROJELERİ TASARLANDI AMA
Adanır, daha sonra eksikliklerin fark edildiğini vurgularken, şöyle devam etti: “İhale sonrası proje sürecinde gerek Gümrük Dairesi yetkilileri gerekse Ercan’da konuşlanmış polis görevlileri tarafından, bu iki yeni binanın talepleri hükümetlere, bakanlara ve bana iletilmiştir. Havalimanı işletme ve güvenliği açısından bakıldığı zaman, her iki binanın, yeni terminal tarafında konuşlanması gerekliliği önemlidir. İdare’den gelen talepler neticesinde, her iki kurumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde mimari projeleri tasarlanmış, fakat birçok hükümet döneminde ilgili konu gündeme gelmişse de ihale kapsamında olmadığı için bugüne kadar konu ile ilgili çözüm üretilememişti.”

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu