KıbrısManşet

Yeni hükümeti, devletin boş kasası ve on milyonlarca liralık borç ödemesi bekliyor

23 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.

“FARE DÜŞSE KAFASI YARILACAK”… 23 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Henüz ufukta yeni hükümet yok ama iktidara kim gelirse gelsin, onu Maliye’nin boş kasası bekliyor. Maliye Bakanlığı, “tepkileri azaltmak için” henüz 2021’in son ayı verilerini duyurmadı ancak, Kasım 2021’in bütçe verileri, devletin kasasındaki yerel gelirlerle ilgili açığın 1 milyar 007 milyon TL, genel gelirlerle ilgili açığın ise 838 milyon TL olduğunu gösteriyor. Ülkedeki ekonomistler, devlet kasasındaki açığı esprili bir şekilde, “fare düşse kafası yarılacak” şeklinde yorumluyor.

SEÇİM ÖNCESİNDE KESENİN AĞZI AÇILDI… Seçim tarihinin belli olmasının ardından parasızlıktan şikâyet etmeyi bırakan Maliye Bakanlığı yetkilileri, Aralık 2021’den seçime kadar olan süreç içerisinde kasanın ağzını sonuna kadar açtı. Ek mesailer, hazırlık ödeneği gibi, birden çok konuda aylarca geri bırakılan ödemelerin yapılması bir yana, geciktirmeden hem maaşlar hem de 13’ncü maaşlar ödendi. Ancak, para yetmeyince, yılın son günlerinde vadesi gelen borç ödemeleri için 90 milyon 800 bin TL daha iç borç alındı. Böylece Aralık sonu itibarıyla iç borç stoku 378 milyon TL’yi aştı.

OCAK’TA KASADAN 1,5 MİLYAR ÇIKTI… Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Hazine ve Muhasebe Dairesi Müdürlüğü’nden alınan ödeme kalemleri doğrultusunda 1 Ocak 2022’den 31 Ocak 2022’ye kadar maaş ve maaş nitelikli ödemelerin toplamı 1 milyar 156 milyon 254 bin 602 TL iken, piyasaya toplam 333 milyon 934 bin 666 TL ödeme yapıldı. Böylelikle Maliye Bakanlığı’nın kasasından Ocak ayı içerisinde toplam 1 milyar 490 milyon 189 bin 269 TL çıktı. Şubat ayında verilen %37.26’lık hayat pahalılığı ve ay içinde vadesi gelen 48 milyon TL’lik iç borç sonrasında; Maliye’yi devralacak olan bakanı çok daha kötü bir manzara bekliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu