DünyaManşet

Yeni virüs SARS’tan daha hızlı yayılıyor

Coronavirüs'ün görüldüğü ülke sayısı 25'i geçti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü salgını dünya genelinde hızla yayılıyor. Virüs salgınında ölü sayısı 259’a yükseldi, vaka sayısı ise 12 bine ulaştı. Yeni tip corona virüsü, bugüne kadar çoğu Asya’da olmak üzere 25’ten fazla ülke ve bölgede görüldü. Corona virüsü son olarak İspanya ve İsveç’e sıçradı. Böylelikle corona virüsü bir ayda ulaştığı vaka ve ülke sayısıyla, 2003’te yaşanan SARS felaketinin sekiz ayda ulaştığı vaka ve ülke sayısını geçmiş oldu.

Çin’in Wuhan kentinde ilk kez aralık ayı ortalarında ortaya çıkan corona virüsü nedeniyle can kayıpları her geçen gün artıyor.

Çin’de ülke genelinde etkisini giderek artıran yeni tip corona virüsü salgınında can kaybı 259’a çıktı. Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan (NHC) yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkili olan 2019-nCoV salgını nedeniyle virüsten etkilenenlerin sayısı 1795’inin durumu ciddi olmak üzere 11 bin 791’e yükseldi.

Hubei eyaletine bağlı 17 kentte yaşayan yaklaşık 50 milyon kişi karantina altında yaşıyor.

Ayrıca corona virüse yakalandığı şüpheli olan kişilerin sayısı 17 bin 988 olarak açıklanırken, virüse yakalananlarla temasa geçtiği gerekçesiyle müşahede altına alınan kişilerin sayısı ise 118 bin 478’e ulaştı. Ülke genelinde virüsten iyileşerek taburcu edilen hasta sayısı 243 oldu. Bununla birlikte virüse yakalanma vakası Çin anakarası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 13’e, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 7’ye yükseldi.

SON 24 SAATE 46 CAN KAYBI

Ayrıca, NHC corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 46 kişinin yaşamını yitirdiği, enfekte vaka sayısının 2 bin 102, şüpheli vakasının ise 5 bin 19 arttığı kaydedildi. Can kaybı vakalarının büyük çoğunluğu salgının merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşti. Ülke genelinde 259 can kaybı yaşanırken, sadece Hubey eyaletinde ölenlerin sayısı 249, virüsten etkilenenlerin sayısı ise 7 bin 153 olarak açıklandı. Bununla birlikte 2019-nCoV’nin yoğun olarak görüldüğü eyaletlerde vaka sayısı Cıciang’da 599, Guangdong’da 520, Hınan’da 422, Hunan’da 332, Anhui’de 297, Ciangşi’de 286, Sıçuan’da 207, Şandong ve Ciangsu’da 202’ye yükseldi.

Başkent Pekin’de 139’a ulaşan vaka sayısı, Şanghay’da 153, Tiencin’de 34 ve Çongçing’de 238’e çıktı.

Diğer yandan “Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler” platformunun verilerine göre dünya genelindeki toplam vaka sayısı 11 bin 940’a ulaştı.

VİRÜS ÇİN DIŞINDA 25’TEN FAZLA ÜLKEDE VE BÖLGEDE GÖRÜLDÜ

Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvan’da görülürken; bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler, ülkelerinde virüsü taşıyanların bulunduğunu doğruladı. Yeni tip corona virüs, çoğunlukla Çin’den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) de sıçradı.

Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor:

“Hong Kong Özel İdari Bölgesi 13, Makao Özel İdari Bölgesi 7, Tayvan 10, Tayland 19, Singapur 16, Japonya 15, Avustralya 9, Malezya 8, Güney Kore 11, Almanya 7, ABD 6, Fransa 6, Vietnam 5, BAE 4, Kanada 3, İtalya 2, Rusya 2, İngiltere 2, Hindistan 1, Nepal 1, Kamboçya 1, Sri Lanka 1, Filipinler 1, Finlandiya 1, İsveç 1 ve İspanya 1.”

YENİ TİP CORONA VİRÜSÜNÜN HIZI SARS’I BİR AYDA GEÇTİ

Bundan 17 yıl önce ilk olarak Çin’in Guandong bölgesinden sonra özellikle Hong-Kong, Tayvan, Kanada, Singapur rastlanan ve sonrasında birçok ülkede insanların ölümüne neden olan SARS virüsü sekiz ayda 26 ülkeyi etkilemişti.

Bir tür corona virüsünün sebep olduğu SARS, nedeniyle Kasım 2022 ile Temmuz 2003 arasında 774 kişi hayatını kaybetmişti. Virüsten etkilenen 8,098 kişi bildirilmişti.

DÜNYA ÇİN’E UÇUŞLARI DURDURUYOR

Aralık 2019’da ortaya çıkan virüsün yılbaşında Çin’den gelenler aracılığıyla yayılmasıyla Asya-Pasifik bölgesinde, Avrupa’da, Orta Doğu’da ve Afrika’da çok sayıda hava yolu şirketi Çin’e uçak seferlerini geçici olarak durdurdu. Uçak seferlerini iptal eden hava yolu şirketlerine Kanada Hava Yolları Air Canada, Amerikan havayolu şirketleri Delta ve American Airlines da katılırken; Rusya’nın Ural Hava Yolları da salgın nedeniyle Çin’in dört kentine uçuşlarını durdurduğunu belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) da Çin’de Pekin, Guangzhou, Şanghay ve Şian şehirlerine düzenlenen seferlerin 9 Şubat’a kadar durdurulduğunu açıkladı. Diğer yandan ABD, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur, Hindistan, Malezya, Türkiye yeni tip corona virüsün ortaya çıktığı Vuhan’daki vatandaşlarını özel uçak seferleriyle tahliye etmeye başladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu