ÇevreGenelKıbrısManşetSiyaset

Yeşil Barış Hareketi fuel-oil yakıt numunesi verilmemesini protesto etti

Yeşil Barış Hareketi Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın ülkeye getirilen fuel-oil yakıttan analiz için numune verilmemesini Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde protesto etti.

Yeşil Barış Hareketi Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın ülkeye getirilen fuel-oil yakıttan analiz için numune verilmemesini Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde protesto etti. CTP Milletvekili Salahi Şahiner, CTP ve TDP Gençlik örgütleri de protestoya destek verdi.

17 Ağustos tarihinden bu yana numune talebinde bulunan Yeşil Barış Hareketi neden ısrarla numunenin verilmediğini sordu ve ekledi ‘bu yakıt sorunlu çıkarsa hesabını kim verecek?’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Yeşil Barış Hareketi olarak kullanılacak yakıtın kalitesi ile ilgili toplumda çıkan tartışmaların netleşmesi için çevreye etkisi, kanserojen nitelikli olup olmadığı, kalitesi, barındırdığı elementlerin değerlerinin ne olduğunu öğrenmek amacıyla 18 Ağustos’ta Kıb-Tek akaryakıt birimine başvuruda bulunduklarını, numunenin uluslararası tescili bulunun bir laboratuvara gönderilmesini talep ettiklerini aktardı.

NUMUNEYİ VERMEYECEKLERİNİ ŞİFAHEN İLETTİLER

Sahir, akaryakıt alımında 18 farklı kriter bulunduğunun altını çizerek, “Yakıtta barınan elementlerin çeşitli faktörleri var. Bu sorunu açığa kavuşturmak için test yaptırma düşüncesini ilettik bizlere bu numuneyi vermeyeceklerini şifahen ilettiler” dedi ve ülkede bilgi edinme ve şeffaflık yasasına dikkati çekti.

18 KRİTERİN 17’Sİ GÖZ ARDI EDİLDİ

Akaryakıt ülkeye gelebilmesi için 18 kriterin söz konusu olduğunun altını çizen Sahir, tek bir kritere göre ithal edilmesinin uygun bulunduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti, “Tek bir kritere göre ithal edilmesi uygun görüldü. Çevre dairesi dahil uygun denmiştir. O kriter ise yoğunluk kriteridir. Bu kıvamı suni şeklide belki  içine çamur atarak bile elde edersiniz. Sadece yoğunluk üzerine ithal izni çıkarılmıştır. Sülfür oranına dahi bakılmadan yoğunluk esas olarak alınması ise düşündürücüdür.”

TEKNECİK’TEN ÇIKAN DUMANLAR NET OLARAK KİRLİLİĞİN BELİRTİSİDİR

Sahir, Teknecik’ten çıkan gazın aracın egzozundan çıkan çıktığı gaz olarak kabul edişe bile sadece o an çıkan siyah duman ancak o zaman kabul görebileceğini belirtti ve bacadan sürekli siyah duman çıkmasının net olarak kirlilik bilgisi olduğunu sözlerine ekledi. Sahir, “Çevreyi kirletici asit yağmurlarının doğayı toprağı kirleterek   denize kadar ulaştırmasını önlemek istiyoruz.  Bu yanlışlar yapıldı ama bundan sonra hiç olmazsa yanlışlar yapılmamalı” dedi.

TUTANAK VERİLMEDİ, NUMUNE YOK, ANALİZ RAPORU SUNULMADI

Numune taleplerini tekrar iletmek için toplanan Yeşil Barış Hareketi Avukatı Eda Aşan, “Yeşil Barış Hareketi tarafından 17 Ağustos’ta numune talep edilmiştir.  Bazı şaibeler vardı bu konuyla ilgili kamusal bir sorun oluştu. İhaleye çıkılmadan TPİC’ten akaryakıttan alınan numuneyi almak istedik aranan kriterlere sahip midir diye. İyi İdare Yasası kapsamında idare özel kişilerin katılmasını sağlar.  Bu kapsamda hukuki olarak da bugün de yazımızı yazdık. Uluslararası geçerliliği olan laboratuvarda numuneleri inceletmek istediğimizi söyledik. Numunelerin verilemeyeceğini bize söylediler. Neden ekstra numune alınmadı? Bu yazılarımızı 17’sinden itibaren yazıldı, 18’inde numuneler alındı yani bizim talebimiz numuneler alınırken bilgilerindeydi neden ona göre numune alınmadı?” diye sordu.

Aşan, Bu numunelerin alınıp uluslarasın geçerliliği olan bir laboratuvara gönderilmesinde neden bir sıkıntı vardır? Ne kadar numune alınmıştır? Tutanaklarını talep ettik. Bu tutanaklarda verilmedi kaç numune alındığını bilmiyoruz.  Analiz raporu da sunulmadı böyle bir rapor olmadığını biliyoruz bunun tahlilini yapmaları halinde 4-5 gün daha fire olacağını söylemişlerdi oysa biz tescilli bir makam bulmuştuk bu raporu 24 saat içinde hazırlayacaktı bunu da istemediler” ifadelerine yer verdi.

BU İHMALLERİN SONUCU ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Aşan, “Elektrik kalma ile karşı karşıya kalacaksınız ifadeleri bilinçli olarak yapılmaktadır. Bizim istediğimiz idarenin zamanında gerekli ihaleleri yaparak kriterlere uygun şekilde yakıtı ülkemize getirmesiydi. Bunlar gerçekleşmedi ve görevlerini ihmal ettiler.  Bu ihmallerin sonucunda çevre ve halk sağlığa endişesi doğdu. Şu anda numuneleri bizimle paylaşmamaları yanlıştır bu konuda hukuki her şey yapılacaktır” diye konuştu.

 

BU YAKIT SORUNLU ÇIKARSA HESABINI KİM VERECEK?

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel ise yaptığı konuşmada şunlara yer verdi, “Çevre sağlığı için faaliyet gösteren derneklerin önceliği bilgi edinip bunu toplumla paylaşmaktır. Eğer bugün hala daha bu konuda bilgi edinemediysek, bu konuda önümüze engeller konulmaya başladıysa bunun nedenini de sizler aracılığı ile sormak istiyoruz.  Bu yakıt kullanılmaya başlarsa ve tahlil sonuçları geldiğinde sorunlu çıkarsa bunun hesabını kim verecek?” diye sordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu