EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Yeşil Hat için ‘One Stop Shop’

AB, Yeşil Hat ticaretini geliştirmek için işletmelere teknik destek, iş ortaklığı, bilgi ve yardım sağlayacak bir birim oluşturuyor.

AB, Yeşil Hat ticaretini geliştirmek için işletmelere teknik destek, iş ortaklığı, bilgi ve yardım sağlayacak bir birim oluşturuyor.

EKİM’DE FAALİYETE GEÇECEK
Avrupa Birliği Yeşil hat ticaretini desteklemek amacıyla kolları sıvadı. Yeşil Hat ticaretüyle ilgilenen işletmelere; yasal ve teknik destek, iş ortaklığı, bilinçlendirme yoluyla bilgi ve yardım sağlamayı amaçlayan “One Stop Shop” merkezinin Ekim ayında açılması hedefleniyor. Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Birimi Genel Müdürü Mario Nava, “Politis” gazetesine verdiği söyleşide, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki iki toplumlu ticaret konularından söz etti. Gazete söyleşiyi “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Girişimciler İçin Ekim’de One-Stop Shop” başlığıyla aktardı.

2022’DEKİ ARTIŞ SEVİNDİRDİ
Mario Nava’ya göre, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın da destek verdiği One-Stop Shop, ticaretin artmasında belirleyici rol oynayacak. İki toplum arasındaki ticareti değerlendiren Nava, Yeşil Hat aracılığıyla yapılan ticaretin geçen yıl, 2021’e göre %138 artış gösterdiğini hatırlattı. Değerlendirilebilecek birçok olanağın bulunduğuna dikkat çeken Nava, diğer AB üyesi ülkelerden ve üçüncü ülkelerden 11,4 milyar Euro değerinde mal ithal eden Güney Kıbrıs’ın 2022 yılındaki 14.6 milyon Euro’luk Yeşil Hat ticaret hacminin “orta” seviyede olduğunu belirtti. Nava bu verilere dayanarak, Yeşil Hat üzerinden ticaretin geliştirilmesi gerektiğinden ve bunun öneminden söz etti.

HELLİM ÇOK ÖNEMLİ
Nava, Yeşil Hat ticaretindeki en büyük ivmeyi, Kıbrıslı Türklerin tüm kriterleri yerine getirerek ürettikleri MİK uyumlu hellim satışının sağlayacağını belirtti. İlk MİK uyumlu hellimin, 2024 yılı sonunda AB piyasasına dağıtılabilmesi için Kıbrıs Türk toplumunun en kısa zamanda uyumu sağlaması temennisinde bulundu. Nava ayrıca AB’deki halloumi/hellim pazarının yıllık 100 milyon Euro değerinde olduğunu belirterek, şu ana kadar 58 Kıbrıslı Rum, 2 de Kıbrıslı Türk şirketinin MİK (PDO) sertifikası aldığını anımsattı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu