Genel

“Yılbaşında etin kilosu 300 TL”

Kırmızı ete ardı ardına gelen zamlar sonrası, satışları giderek düşen Kasapların da artık dayanacak gücü kalmadı

Kırmızı ete ardı ardına gelen zamlar sonrası, satışları giderek düşen Kasapların da artık dayanacak gücü kalmadı. Ülkede etin fiyatı zamlandıkça, et kaçakçılığında da artış yaşanmaya başladı. Metehan Sınır Kapısı’nda dün akşamüzeri yapılan operasyonda polis ekipleri 600 kiloya yakın kaçak et ele geçirdi

KIRMIZI ET ALTINLA YARIŞIYOR

Vatandaşlar her gün yeni bir zam darbesi altında ezilirken, kırmızı ete son döneme yapılan yeni zamlar rekor üstüne rekor kırdı. Et fiyatını gören vatandaşlar, “Lüks Tüketim Vergisi de fiyata dahil mi” diye sorar hale geldi. Kasaplar, canlı hayvan fiyatlarına peşi sıra yapılan zamlar yüzünden halın et tüketiminden uzaklaştığını dile getirdi ve “Kırmızı et altınla yarışıyor” dedi. Butik kasaplar yavaş yavaş işletmelerine kilit vurmayı düşünüyor. Kasaplar Birliği’nin aktif bir birlik olmadığını için haklarını savunacak bir makam olmadığını dile getiren kasaplar, ‘denetimsizlikten’ yakındı, halkın da esnafın da tükendiğini söyledi.

ÖZDEĞİRMENCİ: ESKİDEN KASAPLAR SAYILIYDI

Lefkoşa’da 38 senedir kasap dükkânı olarak hizmet veren Işıklar Kasap Direktörü Durdu Özdeğirmenci, 2013 yılında babasından devraldığı kasap dükkânını ayakta tutmak için büyük çaba harcadığını dile getirdi. 15 yaşında eline bıçak aldığını hem çalıştığını hem de okuduğunu söyleyen Özdeğirmenci, çocukluğunda kasapların sayılı olduğunu ifade ederek, “Marketlerde kasap reyonları yoktu. Her bölgenin bir kasap dükkânı vardı şimdi her köşe başında bir kasap dükkânı, her markette bir kasap reyonu var. Pastanın dilimleri giderek incelmeye başladı, üstüne yapılan zamlarda her şeyi çıkmaza soktu” dedi.

“MUTLU DEĞİLİZ, HALK ET TÜKETEMİYOR”

Ülkede çok ciddi bir zam furyasının var olduğunu ekonomik krizden geçildiğini ifade eden Özdeğirmenci, “Dövize endeksli bir adada yaşıyoruz. Kira bedelleri, tüm girdilerimiz dövizle dönüyor. Her şey de yüzde yüzün üzerinde artış var, bu durumdan vatandaş gibi bizde mutlu değiliz. Tüketici et alamaz duruma geldi, bugün etin kilosu 250 TL oldu, vatandaş et tüketemeyecek durumda. Herkes bir okyanusta kendini kurtaramaya çalışıyor, kar marjlarımızla beraber satışlarımız da dibe vurdu” ifadelerini kullandı.

YILBAŞINDA ET 300 TL’Yİ GÖRECEK

Asgari ücretin açlık sınırının çok altında olduğuna vurgu yapan Özdeğirmenci, çalışanın aldığı maaşla mutfak masrafını karşılayamadığını söyledi. Bankada kredilerini yükselttiklerini, sermayenin de yetmediğini dile getiren Durdu Özdeğirmenci, “Bir işçi günlük 100 TL’nin altında bir öğlen yemeği yiyecek durumda değil. Vatandaş açlıkla sınanırken, etin kilosu yılbaşına kadar 300 TL’yi görecek” şeklinde konuştu.

Devrim Demir

Diğer Haberler

Başa dön tuşu