ManşetTürkiye

Yıldırım’ın Türk Devletleri Teşkilatı’nda KKTC arzusu

TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı'nda tek eksiğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu kaydetti.

Türkiye’de iktidar partisi AK Parti’nin Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı’nın amacının hiç kimseyi korkutmak olmadığını belirterek, “Ama kimseden de korkmadığımızı da göstermek kararlılığındayız. Bölgenin refahı, huzuru, güvenliği için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

“KKTC’nin de teşkilatta yerini almasını hedefliyoruz”

İbn Haldun Üniversitesince (İHÜ) Başakşehir yerleşkesinde düzenlenen “Türk Devletleri Teşkilatı Vizyonu ve Aksakallar Konseyi’nin Rolü” programında konuşan Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı’nda 7 ülkenin yer aldığını, Özbekistan’da gerçekleşecek olan zirvede Türkmenistan’ın da asil üye olarak katılmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Yıldırım, “Burada bir eksiğimiz var, o da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. KKTC’nin yıllarca uluslararası anlamda uğradığı kısıtlamalar, ambargolar ve izolasyonlara karşı, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda olduğu gibi Türk Devletleri Teşkilatı’nda da en azından gözlemci olarak yerini almasını hedefliyoruz. KKTC’nin bölgesel ve küresel organizasyonlarda haksızlığa uğramasının artık son bulmasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

1992 yılından beri toplanan “Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri” sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine, 2009 yılında “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” (Türk Konseyi) adıyla kurulan Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmeyi, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmayı amaç ediniyor.

Teşkilatın 5 asıl (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan) ve iki de gözlemci üyesi (Türkmenistan ve Macaristan) bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu