EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Yüksek binalara olan talep ‘çöktü’

Güney Kıbrıs’ta “Altın pasaport” skandalı gökdelenleri de fena vurdu

Her bölgede mantar gibi çoğalan gökdelenlerden konut satın alacak müşteri yok

BİNALAR PASAPORTUN ALTINDA KALDI… Güney Kıbrıs’ta patlak veren “Altın Pasaport” skandalının, yüksek binalara olan talebin de çökmesine neden olduğu bildiriliyor. Güneyin emlak sektörü temsilcileri, yatırım yoluyla vatandaşlık (diğer adıyla altın pasaport) düzeninin sona ermesinin ardından yüksek binalardan konut alacak müşteri kalmadığına işaret ederek, mevcut projelerin geleceklerini sorgulamaya başladı.

BUGÜNE KADAR 87 GÖKDELENE İZİN… Property Buyers sitesinde yer alan bilgiler, “Altın Pasaport” uygulaması devam ederken Güney’de “gökdelen” inşası için izin talebinin yüksek olduğunu gösterirken, bugüne kadar toplam 87 gökdelen için inşaat izni verildiği saptandı. 2019’un sonunda, Güney Kıbrıs genelinde 71 kulenin inşasına izin verildiği öğrenilirken, kara para aklama konusundaki endişeler arttıkça başvurular azaldı. “Altın Pasaport” planının iptal edilmesi ve dünyayı kasıp-kavuran pandeminin de etkileriyle 2020’de yüksek binalar için sadece 16 izin verildi. 2021’in ilk dört ayında, biri Limasol’da ve biri Larnaka’da olmak üzere 11 ila 15 katlı binalar için sadece iki izin verildi.

LİMASOL’UN SİLUETİ DEĞİŞİYOR… Verilere göre, Limasol kenti taleplerin ön sırasında yer aldı. Kentin siluetini değiştiren ve mantar gibi filizlenmeye başlayan yüksek binalar için Rum yetkililer tarafından toplam 55 yapı ruhsatı verildiği kaydedildi. Gökdelen talebinin zirve yaptığı 2018 yılında Limasol’da inşaat şirketlerine 26 katı aşan binalar için 8 izin, 21-25 kat arasındaki binalar için 4 izin, 16-20 kat arasındaki binalar için 9 izin ve 11-15 kat arasındaki binalar için 13 izin verildi. Güney’in emlak çevreleri, “Altın Pasaport” planının ortadan kalkmasının etkisiyle kulelerin bazılarının inşa edilemeyeceğini, bazılarının ise talep yetersizliğinden dolayı boyutlarının küçüleceğini vurguluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu