GenelKıbrısManşetToplum

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik: Ülkedeki en büyük sorunlardan bir tanesi ‘kural tanımama’

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, törende yaptığı konuşmada, yargıçlara Türkiye Adalet Bakanlığı ve Amerika Elçiliği tarafından siber suçlarla ilgili eğitim verileceğini söyledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2023-2024 Adli Yılı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “cinsel tecavüz, ırza geçmek çocuğun cinsel istismarı ve 16 yaşından küçük çocuğa cinsel taciz suçlarında 2022’de 63 dava var” dedi.

Şefik, bilgi işlem merkezinden sorumlu 2 elemanın, Türkiye Adalet Bakanlığı bünyesinde eğitim aldığını, mevcut web sayfasını daha ileriye götürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Ülkedeki en büyük sorunlardan bir tanesinin kural tanımama olduğunu belirten Şefik, trafikte gelişi güzel araba park etme ve yola çöp atma örneklerini verdi. Bu tür hareketlere karşı gerekli denetim olmadığını belirten Şefik, “Çevre konularında toplum hizmeti cezası uygulanmasının zamanı geldi… Çöp konusuyla ilgili suç işleyen bir kişiye verilecek sokak süpürme ve alan temizleme cezası verilmesi bu tür suçların ciddi şekilde azalmasına neden olabileceğini düşünmekteyim” dedi.

Yetkili kişilerin de hukuk ihlali yaptığını, kuralları herkese eşit şekilde uygulamadığının altını çizen Şefik, “Mahkeme kararı bulunmasına rağmen idarenin benzeri konularda aynı şekilde ısrarla karar aldığı ve karar yokmuş gibi davrandığı da görülen bir olgudur” dedi.

“CİNSEL TACİZ SUÇLARINDAN 2022’DE 63 DAVA VAR”
Ağır ceza davalarıyla ilgili de bilgi veren Şefik, rakamların yükseldiğine dikkat çekti. Şefik, 2022 tarihinde tedbirsiz ve dikkatsiz fiil neticesinde ölüme sebep olan suçundan 33 dava bulunduğunu belirtti. Şefik, “cinsel tecavüz, ırza geçmek çocuğun cinsel istismarı ve 16 yaşından küçük çocuğa cinsel taciz suçlarında 2022’de 63 dava var”

“113 SAHTEKARLIK SUÇUNDAN DAVA VAR”
Sahtekarlık suçundan 113 kişinin davasının bulunduğunun da altını çizen Şefik, belirgin artış gösteren suçlarla ilgili tedbirin sadece kişilerin yargılanmasıyla alınmayacağını kaydetti. Şefik, değişen nüfus yapısının bu tür suçlara katkısı olduğunu söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu