KıbrısManşetSiyaset

Yüksek Seçim Kurulu, Meclis Başkanlığı’ndan 3 aydır yanıt bekliyor!

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle Meclis’te boşalan koltuk sayısının doldurulması adına yapılması gereken ara seçimle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun 2 Nisan tarihinde 20 Haziran tarihini önerdiği ancak Meclis Başkanlığı’nın bu konuda 3 aydır yanıt vermediği ortaya çıktı

YSK, basında yer alan bir haberde Cumhuriyet Meclisi görüşmelerinde, 2021 yılı Haziran ayında yapılması gereken ara seçimlerle ilgili Yüksek Mahkeme’nin bilgi vermesi gerektiği yönündeki ifade nedeniyle kamuoyunun doğru bilgi alması amacıyla bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın ilgili maddesinde ‟Ara seçimlerde her yılın Haziran ayı içerisinde Cumhuriyet Meclisince saptanan günde oy verilir, bugünden önceki altmışıncı gün seçiminin başlangıç günüdür‟ dendiğine dikkat çekildi.

BAŞBAKANLIK VE MECLİS BAŞKANLIĞINA “İVEDİ” KAYITLI BİR YAZI GÖNDERİLDİ

YSK’nın 2 Nisan tarihinde Başbakanlık ve Cumhuriyet Meclisi’ne “ivedi” kayıtlı bir yazı yazarak, boşalan bir milletvekilliği ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimleri için Cumhuriyet Meclisi’nin Haziran ayı içerisinde bir gün saptaması gerektiğini bildirdiği ve 20 Haziran 2021 tarihini önerdiği ifade edildi.

Açıklamada, “ivedi” kaydıyla gönderilen yazıda ayrıca, “seçim tarihi olarak 20 Haziran 2020 tarihinin saptanması halinde seçimin başlangıç tarihinin 21 Nisan 2021 olacağını, bu nedenle seçim tarihinin 21 Nisan 2021 tarihinden önce belirlenmesi gerektiğinin bildirildiği ve görev ve sorumluluğun yerine getirildiği” kaydedildi.

“YSK’NIN BU DURUMDA ARA SEÇİM YAPMASI, YASAL MEVZUAT IŞIĞINDA MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Açıklamada, Meclis Başkanlığı’nın halen bu yazıya bir cevap vermediği ve seçim tarihinin Meclis tarafından saptanmadığı vurgulanarak, “Bu durumda Yüksek Seçim Kurulu’nun ara seçim yapması yasal mevzuat ışığında mümkün değildir” denildi.

YSK VE YDÜ ARASINDA SEÇİMLERLE İLGİLİ TEKNİK VE AKADEMİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Öte yandan YSK ve Yakın Doğu Üniversitesi arasında seçimlerle ilgili teknik ve akademik işbirliği sağlanmasına ilişkin protokol bulunduğu ifade edilen açıklamada, 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçiminin, prosedür olarak karmaşık olmadığından Yakın Doğu Üniversitesi’nden hiçbir konuda teknik destek alınmasına gerek olmadığı, seçimin her aşaması ve sonuçların birleştirilmesi, Yüksek Seçim Kurulu Bilgi İşlem Merkezi’nin hazırladığı seçim programı ve kendi ekipleri tarafından, Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları gözetiminde  gerçekleştirildiği vurgulandı.

SEÇİM SONUÇLARI, YÜKSEK MAHKEME BİNASINDA GÖREV YAPAN YÜKSEK SEÇİM KURULU HUZURUNDA BİRLEŞTİRİLDİ

Seçimlerin, Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapıldığı ilk yıldan başlayarak tüm seçim sonuçlarının, Yüksek Mahkeme binasında görev yapan Yüksek Seçim Kurulu huzurunda birleştirildiği ifade edilen açıklamada, hiçbir seçimde bunun aksine bir uygulama yapılmadığı kaydedildi.

“ÇOKLU ÖNLEMLER NEDENİYLE PUSULALARIN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Bu merkezde birleştirilen sonuçların anında binanın balkonuna konulan dev ekrandan yansıtılarak, basın-yayın kuruluşları vasıtasıyla kamuyla paylaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Oy pusulaları, Yüksek Seçim Kurulunun en güvenilir personelinden seçerek görevlendirdiği kişilerin gözetiminde devlet basımevinde basılmaktadır. Seçmen sayılarına göre hesaplanıp gereken sayıda basılan oy pusulalarının arkasına ilçe seçim kurullarının mühürleri  basılmakta, oy pusulaları ilgili ilçelere gönderildikten sonra orada kurulan ekipler tarafından tek tek sayılarak kontrol edilmekte ve üzerinde işaret sayılacak bir nokta dahi bulunan pusulalar iptal edilmektedir. Sandıklarda bulunan seçmen sayısına göre kurullara dağıtılan oy pusulaları, seçim sabahı sandık kurulları tarafından sandık mührü ile mühürlenmektedir. Her oy pusulasının arkasında hem ilçe seçim kurulu mührü hem de  sandık kurulu mührü bulunmaktadır. Seçim sonunda oylar sayılırken bu iki mührün de bulunmadığı pusula çıkması halinde, bunlar yasa gereğince geçersiz sayılmaktadır. Sandık Kurullarının oy vermenin başlamasından önceki hazırlık işlemlerinden, oy pusulalarının sayılıp sonuçların İlçe Seçim Kurullarına bildirmesine kadar yapılan tüm sandık başı işlemleri, seçime katılan siyasal partilerin ve bağımsız adayların temsilcileri ve gözlemcileri huzurunda yapılmaktadır.  Alınan bu çoklu önlemler nedeniyle pusulaların değiştirilmesi mümkün değildir.”

Seçimde sandığa giden veya gitmeyen seçmenlerin bilgisinin sandık kurullarında bulunduğu ifade edilen açıklamada, sandık kurullarında siyasal parti ve bağımsız aday temsilcilerinin de görev yaptığı ve bu bilgiye sahip oldukları kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu