DünyaManşetSiyasetTürkiye

Yunanistan seçimleri: Batı Trakya Türkleri 4 milletvekili çıkardı

Batı Trakya Türkleri meclise dört milletvekili göndermeyi başardı.

Yunanistan’da yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi %40’ın üzerinde oy alarak birinci parti oldu. Bu oy oranı ülkede tek başına iktidar kurulmasına izin vermiyor. Batı Trakya Türkleri meclise dört milletvekili göndermeyi başardı.

SANDIKTAN ‘KOALİSYON’ ÇIKTI
Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi oyların %40,8’ini alarak 300 sandalyeli parlamentonun 146’sının sahibi oldu.Ana muhalefet partisi olan SYRIZA oyların %20’sini aldı ve 76 sandalye ile ikinci sırada seçimleri tamamladı. Yarışı üçüncü sırada bitiren PASOK-KINAL ittifakı %11,4’lük oy oranı ile 41 sandalyenin sahibi oldu.

Ülkede ilk kez bu yıl uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçların herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermemesi halinde, koalisyon için görüşmelerin yapılmasını öngörüyor. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kez sandık kuruluyor.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ 4 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI
Rodop ilinde SYRIZA’dan Özgür Ferhat, PASOK Partisinden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan geçen yıl ihraç edilen İlhan Ahmet, İskeçe ilinde SYRIZA’dan Hüseyin Zeybek ve PASOK Partisinden Burhan Baran milletvekili seçildi.

Gümülcine’de asıl mesleği diş hekimliği olan Ferhat yaklaşık 12 bin 146 rekor bir oyla ilk defa Yunan parlamentosuna girdi.

Zeybek, Baran ve Ahmet ise önceki seçimlerde de milletvekili olarak Yunan meclisine girmişlerdi.

Rodop ilinde kazandıkları zaferin sadece sembolik bir anlam taşımadığını söyleyen Ferhat, “İnsanımızın hür iradesinin yansıdığı bu seçimlerde azınlığımızın da bize verdiği destekle birinciliği almış durumdayız. Partime ve şahsıma gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ederim ve özellikle azınlığımızı en iyi şekilde temsil edeceğimiz konusunda kendimizden eminiz” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu