GenelKıbrısManşetTürkiye

Yüreğimiz bir haftadır yanıyor: Can kaybı 30 bine dayandı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 ilde büyük yıkım yarattı. Deprem felaketinde bir hafta geride kalırken, geç başlayan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Son verilere göre, deprem nedeniyle 29 bin 605 kişi yaşamını yitirdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 29 bin 605 kişinin yaşamını yitirdi.

Kahramanmaraş’ın yanı sıra deprem Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’ı vurdu.

Deprem bölgesini oluşturan 10 kentte (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana) 3 ay devam edecek şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Depremden sağ kurtulanlar olanaksızlıklarla mücadele ederken, geç başlayan arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor.

Öte yandan deprem bölgesinde yıkılan binaların müteahhitleri hakkında da gözaltı kararı çıkıyor. Depremde yıkılan Gaziantep’teki Ayşe Mehmet Polat Sitesi’nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay tutuklandı. Hatay’daki depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun da tutuklanan müteahhitler arasında bulunuyor.

09.25 | Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Hakkında gözaltı kararı verilenlerin sayısının artacağı, bu kapsamda geniş kapsamlı soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

09.15 | Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep’te yıkılan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul’da gözaltına alındı.

06.00 | Gaziantep’te Zaman Apartmanı’nda deprem sonrası çöken binada 170 saat sonra 40 yaşındaki Sibel Kaya enkazdan sağ olarak çıkartıldı

03.30 | Adıyaman’ın Besni ilçesinde yıkılan binanın enkazında sürdürülen çalışma ile 166’ın saatte Erengül Önder (60) sağ olarak çıkarıldı.

00.52 | Gaziantep’te depremde yıkılan Bahar Apartmanı’nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, yıkılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Bahar Apartmanı’ndaki teknik inceleme sonucunda ihmali olduğu iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alınan İbrahim Mustafa Uncuoğlu’nun Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen zanlı, nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

00.10 | OHAL KARARNAMESİ YAYIMLANDI

Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnameye göre, mesleğini serbest olarak icra eden eczacılar ile tıbbi cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarı olarak faaliyette olan işletmelere, OHAL ilan edilen illerde, OHAL süresince, valilik tarafından uygun görülen mekanlarda veya mobil araçlarda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde faaliyet izni verilecek.

OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki serbest eczaneler, ilaç takip sistemi işlemlerinden Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulabilecek.

Ancak kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaç talepleri, reçetelerin defter kayıtları düzenli olarak tutularak ve matbu düzenlenen reçetelerin bir nüshası saklanarak karşılanacak.

OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan tıbbi cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarları, ürün takip sistemi bildirimlerinden Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulabilecek.

00.06 | Kahramanmaraş merkezli depremden 163 saat sonra, Hatay’da enkaz altında kalan Mustafa isimli 7 yaşındaki çocuk kurtarıldı.

Bir bina enkazında çalışmalarını sürdüren arama kurtarma ekipleri, depremden 163 saat sonra Mustafa’ya ulaşmayı başardı.

Alkışlarla enkazdan çıkarılan Mustafa, sağlık ekiplerine teslim edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu