EkonomiKıbrısManşetToplum

Zam fırtınası dalga dalga yayılıyor

İnsafsızlığın en bariz örneğini sergileyen “zamcılar” son 3 aydaki 3’üncü zam dalgasını başlattı

ÖZEL HABER

İnsafsızlığın en bariz örneğini sergileyen “zamcılar” son 3 aydaki 3’üncü zam dalgasını başlattı. Ülkedeki tüm mal ve hizmetlere haftalardır insafsızca zam yağmasından şikayetçi olan halk perişan.

  TL 1 VURUYOR ZAMCILAR 2
Türk Lirası’nın durmayan değer kaybı; hemen her gün fiyatların az da olsa artmasına neden olurken, son iki buçuk ayda piyasada “fırsatçı zam dalgaları” çıktı:

 

  1. DALGA: Maliye Bakanı Özdemir Berova 7 Kasım’da “Ocak ayında maaşlara yüzde 48 buçuk oranında hayat pahalılığı uygulanacak” dedi. Bu açıklama, zam furyasına neden oldu

 

  1. DALGA: Hem yılbaşını hem de 13’üncü maaşları fırsat bilen “zamcılar”, Aralık’ta yılbaşı öncesi geleneksel astronomik zamlarla piyasayı kasıp kavuran 2’nci dalgayı başlattı

 

  1. DALGA: Hayat pahalılığının %50.31 olarak açıklanmasını ve asgari ücrete %52.38 artış yapılmasını fırsat bilen zamcılar, halkı 3’ncü zam dalgası ile vurdu

 

TİMSAH GÖZYAŞLARI
 Geçen hafta “Asgari ücrete” yapılan artışın ardından piyasadaki fiyatlar tekrardan ciddi bir yükselişe geçmesi, halkı neredeyse isyan noktasına getirdi. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte, başta marketler olmak üzere neredeyse tüm mal ve hizmet sunucuları ürünlerine zam yapmak için adeta yarışa girdi. Ardı ardına gelen zamlar, asgari ücrete yapılan artışa sevinen çalışanların hevesini kursağında bırakırken, vatandaşlar, “ağlama” pozisyonundaki zamcıların, “timsah gözyaşları” döktüğünü söylüyor.

 

ETE 150 TL BİRDEN
Yeni asgari ücretten bir gün önce kilosu 400 TL’ye satılan kuzu eti, bir gün sonra %38 zamlar 550 TL’ye çıktı. Böylece İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak 2023’te 250 TL olan kuzu etine bir yılda %120 oranında zam gelmiş oldu. Güney’de ise kuzu etinin kilosu halen 11-12 Euro’dan (363-396 TL) satılıyor. TL-Euro kur farkına rağmen halen Güney’den et almak her türlü daha ucuza geliyor.

 

GÜNEY DAHA UCUZ KALDI
Kıbrıslı Rumların ciddi bir çoğunluğu, akaryakıtın yanı sıra neredeyse tüm market alışverişini uzun zamandır Kuzey’den yapıyor. Ancak, son zam dalgalarıyla birlikte, Güney’deki marketlerde Euro üzerinden satılan ürünlerin birçoğu Kuzey’de TL ile satılan muadillerinden daha ucuza geliyor. Güney’de bir restoranda döner, fastfood restoranında hamburger yemek ya da kahvecilere uğramak, Kuzey’den daha hesaplı oldu.

 

ALIŞVERİŞ TERSİNE DÖNER
Birçok kişi, Kuzey Kıbrıs piyasasındaki kontrolsüz fiyat artışının bu şekilde devam etmesi halinde, Güney’den Kuzey’e olan akışın tersine döneceğine işaret ediyor. Kıbrıslı Rumların sadece avantajlı oldukları akaryakıt, kişisel bakım, sağlık gibi ihtiyaçları için Kuzey’i; Kıbrıslı Türklerin de Euro-TL farkına rağmen sadece kasap alışverişi için değil birçok ihtiyaç için Güney’i tercih edeceğine dikkat çekiliyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu