EkonomiGenelKıbrısManşet

Zam! Muazzam!

Elektrik ücretlerine zam beklenirken, akaryakıta zam “otomatik” geldi. Elektrik, tüp gaz ve ilaç zammı sıraya girdi

Elektrik ücretlerine zam beklenirken, akaryakıta zam “otomatik” geldi. Elektrik, tüp gaz ve ilaç zammı sıraya girdi

Akaryakıta gelen 1.10 TL’lik zamla birlikte, 95 oktan benzin 13.70, 98 oktan benzin 13.94, Euro dizel 13.65 ve gaz yağı 13.77 TL’den satılmaya başladı

AKARYAKITA 1.10 TL ZAM DAHA… Akaryakıt fiyatlarına dün gece yarısından itibaren zam geldi. Akaryakıt fiyatları 1 TL 10 kuruş arttı. Fiyat artışlarından önce 95 oktan benzin 12.60, 98 oktan benzin 12.84, Euro dizel 12.55 ve gaz yağı 12.67 TL’den satılıyordu. Enerji Bakanı Sunat Atun, zam yerine fiyat düzenlemesi ifadesini kullanarak “bunun keyfi değil, mecburi olduğunu” iddia etti. Atun, “Fiyat düzenlemesi rutindir. Her 5 ila 15 gün arasında hükümet, akaryakıt fiyatlarının ortalamasını alıp ilan etmeye mecburdur” dedi. Akaryakıt fiyatlarına son zam 27 Ocak tarihinde yapılmıştı. Söz konusu zamla birlikte akaryakıt fiyatlarına, 2021 yılındaki ilk zam tarihi olan 7 Mayıs’tan bu yana %100’ün üzerinde artış geldi.

AKATYAKIT ZAMMI OTOMATİKTE… Akaryakıtta fiyatlandırma, Petrol Ürünlerini Fiyatlandırma Esasları Tüzüğü’ne göre düzenleniyor. Mevcut tüzüğe göre dolar kuru ve yurtdışı akaryakıt fiyatları baz alınarak, 15 günde yeni bir fiyatlandırma yapılıyor. Aralık ayında dövizde ani yükselme nedeni ile tüzüğe geçici bir madde ile fiyatlandırmanın “5 ile 15 gün iş günü arasında yapılacağı” maddesi de eklenmişti. Ancak, vatandaşlar otomatiğin sadece zamlarda çalıştığını indirimlerde buna rastlanmadığını belirtirken, uygulamanın başladığı tarihten bu yana 10 kez zam 1 kez de indirim yapıldığını hatırlattı.

HEP AYNI OYUN… Akaryakıta zam yapılacağının duyulmasının ardından vatandaş petrol istasyonlarına akın ederken, akaryakıt tedarikçilerinin dün sabah saatlerinden itibaren benzin istasyonlarına Euro Dizel ve 95 oktan benzinin bayilere verilmesini durdurduğu öğrenildi. Sattıkları akaryakıttan daha fazla kâr sağlama peşindeki tedarikçilerin tavrı, sürekli olarak istasyon işletmecileri ile vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Yakıt alamayan istasyon işletmecileri dün gün boyunca akaryakıta artan talebi depolarında bulunan yakıtla karşılamaya çalıştı.

İLACA %37,4 ZAM GELİYOR… Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ise Türkiye’de ilaç fiyatlarına %37.43 oranında zam geleceğini duyururken, bu zammın KKTC ilaç fiyatlarında da yeni zamlara neden olacağını aktardı. Öksüz, zammın Türkiye piyasasında 4 gün sonra geçerli olacağını belirterek, Türk menşeli ilaçlara gelecek olan zammın Kıbrıs’ın kuzeyine de aynı oranda yansıyacağını ifade etti. Umut Öksüz, “Avrupa menşeli ilaçlara zam gelmemiştir” derken, zamların etkisini azaltmak amacıyla KDV’nin ilaçta sıfırlanması için hükümete başvurduklarını, ancak siyasilerin kendilerini dinlemediğini aktardı. “2022 KKTC için sağlıkta çöküş yılıdır. Bıçak kemiğe dayanmadı, bıçak kemiği kesmeye başladı” diyen Öksüz, hükümetin konuyla ilgili hiçbir şey yapmadığını, cebinde parası olan yurttaşın bile ilacını bulup alamadığını ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu