EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Zam, Zam, Zam, Zam, Zam, Zam

Ciğerimizi yakan dünkü orman yangını bin bir zorlukla söndürüldü ama ceplerdeki yangın giderek büyüyor

Ciğerimizi yakan dünkü orman yangını bin bir zorlukla söndürüldü ama ceplerdeki yangın giderek büyüyor. Süt ve süt ürünleri, tavuk, akaryakıt derken dün bir zam haberi de yumurtadan geldi, ekmek sıraya girdi

ZİNCİRLEME ZAM YAĞMURU

Süt ve süt ürünleri, tavuk, akaryakıt derken dün bir zam haberi de yumurtadan geldi, ekmek sıraya girdi. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı ise gelen zamlar sonrası ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Öte yandan, dün akaryakıta gelen okkalı zammı henüz hazmedemeyen vatandaşa bir darbe de yumurta zammıyla geldi. En son 9 Mayıs’ta yumurtaya gelen okkalı zammın ardından bugün yeniden zam geldi. Firmalara göre değişiklik gösteren fiyatlarda ortalama 30’lu bir yumurtanın fiyatı 60 TL ile 65 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Buna göre: 15’li yumurta 31 TL’den 35 TL’ye, 30’lu yumurta ise 55 TL’den 63 TL’ye yükseldi.

HARAÇ GİBİ HARÇ ZAMMI KAPIDA

Bakanlar Kurulu’nun “pul ve harçlara” %40 gibi astronomik oranda zam yapılmasını gündemine aldığı bildirildi. Devletten sağlanan birçok hizmeti kapsayan uygulamalardaki harç miktarlarına yönelik zammın dün toplanan Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyordu. Her yılın başında gelenekselleşen şekilde yapılan pul ve harç zammı, bu yıl hükümet oluşumları sırasında yaşanan kaos ortamı nedeniyle ele alınamamıştı. Başta, ehliyet, seyrüsefer, kimlik kartı, pasaport, bilgi edinme yasası ücreti ve damga pulu gibi birçok hizmette harçların artırılacak olması, zaten geçim sıkıntısı çeken halka yeni bir darbe daha vuracak. %40 gibi bir oranda planlanan zam haberinin duyulmasıyla vatandaşlar, “harç mı alınacak haraç mı alınacak?” sorusunu soruyor.

İŞ VE SENDİKA ÇEVRELERİ KIZGIN

Peş peşe gelen zamlar sadece sendikalar çevrelerin değil, iç çevrelerini de rahatsız ediyor. Zam uygulamalarını eleştiren işveren örgütlerine dün de Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği eklendi. İŞAD, zamları eleştirerek, “Zam yaparak ülke yönetmek kolaya kaçıp topu halkın sırtından taca atmaktır” dedi. Dernekten yapılan açıklamada, zamların olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, “Zor günler geride kaldığında halk bunu unutmaz” ifadeleri kullanıldı. Tepki gösteren sendikalardan biri olan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası adına yapılan açıklamada, son dönemde ardı ardına yaşanan zamların BRT çalışanları dahil tüm vatandaşları etkilediğini ve artık kimsenin dayanacak gücü kalmadığını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu