KıbrısManşet

ZAYDER: Utanma çocukların karnını doyurmuyor

Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (ZAYDER) Başkanı Rabia Özcömert, dernek faaliyetlerini GIYNIK’a anlattı.

Bu dönemde 1374 aileye yardım ulaştırabildiklerini aktaran Özcömert, küçük esnafın katkılarıyla yardım ulaştırabildiklerini ancak küçük esnafında pandemi nedeniyle içinde bulunduğu durum dolayısıyla yardımlarını kestiğini kaydetti ve “7 binin üzerinde esnaf dükkanını kapattı, dernek olarak kaldıramayacağımız bir yükün altındayız ve sorumlu olduğumuz insanlar var. Üreten kadınlarımız işsiz kaldı” dedi.

Düzenli olarak 111 aileye yardım eden ZAYDER, şu anda 1010 ailenin yardım başvurusunda bulunduğu kaydetti

Şu ana kadar ada genelinde 1374 ailenin ilaç, mama, malzeme, hasta yatağı, gıda, bebek yatağı vb. ihtiyaçlarının karşılandığını kaydeden Özcömert, Lefkoşa’da 520, Girne’de ise 379 aileye yardım ulaştırdıklarını ifade etti.

UTANMA ÇOCUKLARIN KARNINI DOYURMUYOR

Pandemi döneminde özellikle otel çalışanlarının çok zor duruma düştüğünü kaydeden Özcömert,”Bu insanların düzenli bir geliri, bahşişleri vardı ve bir anda sıfırla çarpıldılar. Üç aile bir eve taşınmak zorunda kaldı. Müzisyenler ve sektörü kapananlar özellikle yeni girişimciler çok zor durumda” dedi ve şunları ekledi: “Utanma, zorlanma ne yazık ki çocuğunuzun karnını doyurmuyor.  Çocukları için yardım istediler.  Dükkanı pandemiden dolayı işlemeyen işletme sahiplerinin de evinde gıda yokken personelleri için gıda yardımı istediler” dedi.

 ÇOK CİDDİ RAKAMLARLA BAŞ ETMEK ZORUNDAYIZ

“İnsanın eli ayağı tutarken yardım istemek ağrına gider ama korona öyle bir duruma getirdi ki çalışamıyorsunuz, temizliğe giden, hasta bakan günlük işler yapanlar vardı. Bunları yapamadılar” sözlerine yer veren Özcömert, derneğinde zor günlerden geçtiğini belirtti ve “Küçük esnafla çalışıyorduk.  7 bin küsur esnaf kapandı. Bir kampanya başlattık bu sese kulak ver diye özelden aile bilgilerini paylaşarak çoğu ailenin elektrik ve su borcunu ödedik, herkes evindeki gıdadan paylaştı, bazı firmalardan destek geldi. ZAYDER aracılığıyla yardımda bulunmak isteyenler derneğimize sosyal medya hesaplarımızdan, web sitemizden ve telefonlarımızdan ulaşabilirler” diye konuştu.

42 gönüllü ile bölge bölge dayanışma içinde olduklarını ancak sokağa çıkma yasakları nedeniyle bu dönemde 5 gönüllü ile yoğun bir mücadele verdiklerini de ekleyen Özcömert,” Evet biz yardım götürüyoruz ama dernek binalarımızın kiraları, faturalarında tıkandık. İhtiyaçlı kadınları istihdam etmiştik bu insanlara ödeme yapmayacağız demek bize yakışmaz maaş ödemelerinde çok zorlandık. Hala daha zorlanıyoruz. Sigorta ödemelerini yapmak zorundaydık.  Yönetim Kurulu olarak kendi cebimizden para harcadık. Etimizin budumuzun üzerine çıktık. Çok ciddi rakamlarla baş etmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan ihtiyaçlı ailelerin durumunu rakamlarla gözler önüne seren Özcömert, “Bir hasta bezinin içinde 30 tane var 150 liradan aşağı değil bu iki üç günlük bir giderdir. Şu an bir mama 135 TL ve 6 gün gidiyor. Bebek döneminde çocuğunuza başka bir şey veremezsiniz.   Engelli bireylerimiz var. Bunlar beslenme enjektörü bekliyor. Günlük 45 TL’den hesap ederseniz çok ciddi rakamlara ulaşıyor.  Yaşam ünitesine bağlı çocuklarımız var evlerinin elektriğinin kesilmemesi gerekiyor. Elektrik kesilirse insan hayatı en fazla 2-3 dakika içinde biter.   Taciz- tecavüz mağduru ailelerimiz var, zaten hali hazırda sıkıntılıyken bir de maddi sıkıntılar var. Üreten kadın atölyemizde 85 kadın evlerine ekmek götürüyor. Perde dikiyor, maske üretiyorlar. Üç kuruş kazanacaklardı kapanma olunca onu da kazanamadılar” şeklinde konuştu.

Özcömert, 5 numara bebek bezi, bebek maması, 10 mmaspirasyon sondası ve beslenme enjektörüne ihtiyaç duyduklarını belirtti.

 

ZAYDER’E ulaşmak isteyenler;

0533 850 16 50

0548 837 23 27

Ya da;

http://zayder.org/ adresinden ulaşabilirler

Diğer Haberler

Başa dön tuşu