EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Zor zamanlar kapıda diyor göstergeler

Kamu maliyesi dahil iğneden ipliğe sürdürülemez olan bu yapının gözden geçirilmesi elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta gözle görülen ciddi bir kaynak vardır

IMF, 2023’ün ekonomik olarak geçtiğimiz yıldan daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun bir sonucu olarak da Çin, AB ve ABD ekonomisi yavaşlıyor. Çin’in büyüme hızı 40 yıl sonra 2022’de ilk kez dünya ortalamasının ya altında ya da seviyesinde çıkacağı düşünülüyor. Dolayısıyla ekonomide yaşanması muhtemel olan  küresel sorun öyle anlaşılıyor ki domino etkisiyle hissedilecek.

Bütün bu değerlendirmeleri alt alta sıraladığımız zaman 2022’nin devamı niteliğinde, hatta biraz daha yıkım alanını genişletecek ekonomik olumsuzluklara karşı karşıya kalacağımız anlaşılıyor. O halde bu anlamda devletin bugüne kadar olmayan ekonomi politikaları üzerinde ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Kamu maliyesi dahil iğneden ipliğe sürdürülemez olan bu yapının gözden geçirilmesi elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta gözle görülen ciddi bir kaynak vardır.

Bu kaynak büyük oranda kontrol dışıdır.

Yani kayıp ekonomi içinde yer almaktadır.

Bir başka anlatımla kaynağı belli olmayan resmi kontrolü sağlanamayan bir paradır bu. Kara para diye de tanımlanır.

Para aklama, çok genel tanımı ile, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerinin yasal olmayan kaynağının gizlenmesi amacıyla meşru bir kaynaktan elde edilmiş gelir gibi gösterilmesi yönündeki işlem ve eylemlerdir.

Para aklamanın genel amacı; yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen gelirlerin yasal olarak elde edilmiş gibi mali sisteme sokulması, bir başka deyişle bu gelirlerin yasadışı faaliyetlerden elde edildiğinin gizlenmesidir. İşte bu ve benzeri faaliyetlerin adamızda da yapıldığına dair güçlü belirtiler var. Biz sıradan insanlar olarak bunu gözlemleyebiliyorsak eğer , devletin de bunu görmesi gerekiyor.

Dolayısıyla burada devletin kaynağı belli olmayan, ya da açık seçik kılıfına uydurulduğu gün gibi ortada olan kaynağı kayıt altına alarak vergi yelpazesinin içine alması gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu