GenelKıbrısManşet

10 milyar TL’lik tatil çılgınlığı

Kurban Bayramı döneminde birçok kişi tatil yerlerine akın etmeye başlıyor. Yurt dışında kalanlar ise akraba eş dost ziyareti için yol açıktı bile… Türkiye’de 10 milyon kişinin seyahat edeceği öngörülüyor. Harcanacak para ise turizme akacak…

TATİL HAZIRLIKLARI HIZLANDI… Koronavirüs nedeniyle uzun süredir evlerinde kalan insanlar. Kısıtlamaların olmadığı bayram dönemi için tatil hazırlıklarını hızlandırdı.

KKTC’DE DE BAYRAM HAREKETLİ GEÇECEK… KKTC’de de birçok otelin gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelecek misafirleri ile birlikte doluluk oranları yüzde 80’nlerin üzerine çıkacak. Bazı oteller ise bayrama yüzde yüz doluluk oranı ile girecek.

OTELLER DOLDU… Türkiye’de yaklaşan bayram tatili nedeniyle tatil bölgeleri bir hayli hareketlendi. Bir çok yerde adım atmak dahi güç. Yaklaşık 1.5 yıldır koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren otellerin büyük çoğunluğunda doluluklar yüzde 100’e yanaştı.

İÇ TURİZME DE İLGİ YOĞUN… Türkiye’de iç turizmde beklenen hareketin artarak devam ettiğini ifade eden turizmciler, “Bayram dönemi için tatil süresi de uzayınca talep arttı. İç piyasa için uzun bir tatil fırsatı doğdu. Koronavirüs nedeniyle evlerinde kalan insanlar daha fazla tatile ihtiyaç duymaya başladı. Bu dönemde otellerin yerli turist için ayırdıkları payların tamamen dolacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs nedeniyle uzun süredir evlerinde kalan insanlar. Kısıtlamaların olmadığı bayram dönemi için tatil hazırlıklarını hızlandırdı. Özellikle Türkiye’de Akdeniz ve Ege kıyılarındaki otellere büyük talep olurken, Anadolu’nun dört bir tarafına da gidişler hızlandı.

Türkiye’de yaklaşan bayram tatili nedeniyle tatil bölgeleri bir hayli hareketlendi. Bir çok yerde adım atmak dahi güç. Yaklaşık 1.5 yıldır koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren otellerin büyük çoğunluğunda doluluklar yüzde 100’e yanaştı.

KKTC’DE OTELLERE YOĞUN İLGİ VAR

KKTC’de ise bir çok otelin gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelecek misafirleri ile birlikte doluluk oranları yüzde 80’nlerin üzerine çıkacak.

Özellikle beş yıldızlı oteller ile butik oteller bayrama yüzde yüz doluluk oranı ile girecek. Salgın nedeniyle Karpaz bölgesindeki otellerin çoğu şimdiden doldu bile.. Bazı vatandaşlar ise bayram tatilini yurt dışında geçirmeyi planladı.

TÜRKİYE’DE 10 MİLYON KİŞİ SEYAHATE ÇIKIYOR

Turizmciler, “Bayram dönemi için akraba eş dost ve kendi yazlıklarına seyahatlerle birlikte 10 milyon kişinin seyahat etmesini ve 10 milyar TL’lik bir ekonominin oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN OLDU

Deniz, kum, güneş tatili yapmayacak olanlar Kurban Bayramı’nı tatile çıkarak geçirmek için şimdiden yollara düşmeye başladı.

Turizmciler, bayram dönemi için akraba, dost ve kendi yazlıklarına seyahatlerle birlikte 10 milyon kişinin seyahat etmesini ve 10 milyar TL’lik bir ekonomin oluşmasını beklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE’DE İÇ TURİZMDE HAREKETLİLİK VAR

İç turizmde beklenen hareketin artarak devam ettiğini ifade eden turizmciler, “Bayram dönemi için tatil süresi de uzayınca talep arttı. İç piyasa için uzun bir tatil fırsatı doğdu. Koronavirüs nedeniyle evlerinde kalan insanlar daha fazla tatile ihtiyaç duymaya başladı. Bu dönemde otellerin yerli turist için ayırdıkları payların tamamen dolacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EGE BÖLGESİNE İLGİ FAZLA

Bayram taleplerinin 10 gün önceden artmaya başladığına dikkat çeken turizmciler, “Sadece Ege bölgesi değil Türkiye’nin dört bir tarafında hareketlilik yaşanıyor. Otellerin dolulukları geçen haftadan itibaren artmaya başladı. Cuma gününden bu yana özellikle Çeşme, Bodrum gibi yerlerde trafik artıyor. Çeşme neredeyse doldu. Bodrum’da da aynı durum yaşanıyor. Sektörün şu andaki en önemli kaynak pazarı yerli turist oldu. Bu haftadan itibaren bölgede boş yer bulmak zorlaştı. Özellikle deniz kenarlarındaki otellerde izolasyon odaları hariç tüm odalar doldu diyebiliriz. İç turizmdeki hareketliliğin ağustos sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz” dediler.

KARADENİZ HAREKETLENDİ

Türkiye’de kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Temmuz’dan itibaren Karadeniz bölgesinin hareketlenmeye başladığını vurgulayan turizmciler, “Bayram tatili için de münferit hareket hızlandı. Otobüslerle yapılan kitle turizmleri tam başlamadı ancak yine de gelişler turizmciyi sevindiriyor. Bayram döneminde otellerin kısmen dolacağını söyleyebiliriz. Son 2 yıldır bayram dönemlerinde oteller boş kalıyordu. Ancak bu sene geçen yıla göre daha çok talep var. Bölgede bungalov oteller ve küçük tesisler talep görüyor. Kamp ve karavan turizminde hareketlilik yaşanıyor. Bölgede şu anda Doğu Karadeniz’e ve Orta Karadeniz’e ilgi daha fazla. Eğer koronavirüste yükseliş yaşanmazsa mart nisandan itibaren eski günlere dönmeye başlarız. 2023’te eski rakamlar yakalanır.”

TÜRKİYE’DE TEKNE BULMAK İMKÂNSIZ

Bayram döneminde en yoğun hareketliliğin yaşandığı alanlardan biri ise yat ve tekne kiralama sektörü oldu.
Turizmciler yat ve tekne kiralamaya inanılmaz bir talep olduğunu ifade ederek, “Gelen talepleri mevcut yatlar karşılamıyor. Bayram dönemi için yat ve tekne kiralamak isteyen yerli turist sayısı arttı. Hatta en büyük yoğunluğu yerli turist oluşturuyor diyebiliriz. Bayramda kalabalık otellere girmek istemeyen yerli turist izole tatil için yat ve tekne kiraladı. 3-4 aile bir araya gelerek tekne ve yat kiralıyorlar. Artık bayram için tekne ve yat bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” şeklinde konuştu.

10 BİN OTOBÜS TÜRKİYE YOLLARINDA

Tatil bölgeleri dışında memleketine gitmek isteyen vatandaşlar da şimdiden otogarlarda hareketliliği arttırdı.
İstanbul Otogarı’ndan bir günde çıkan araç sayısının 1400’ü aştığını dile getiren turizmciler, “Bayram yaklaştıkça İstanbul’dan çıkan otobüs sayısının 1700’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bayram tatilinde otobüslerde neredeyse boş yer kalmadı. Tüm Türkiye’de bayram döneminde 10 bin otobüs hizmet verecek” dediler.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu