DünyaEkonomiGenelManşet

2 yıl sonra bir ilk, enerji piyasası diken üstünde!

Brent petrol fiyatları Çin ekonomisindeki toparlanma işaretlerine bağlı olarak yükseliş eğilimini sürdürüyor. Geçtiğimiz gün 83 dolara kadar yükselen petrol fiyatlarının gelecek günlerde artış yaşaması bekleniyor. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın patlak vermesi ile AB ülkeleri ve Moskova arasında enerji piyasaları üzerinde başlayan restleşmelerse devam ediyor. Rusya’nın 1,9 milyon varil dizeli alıcı bulamadığı için yüzer depolara koyduğu ortaya çıktı.

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat 2022 tarihinde vurması ile başlayan süreçte AB ülkeleri ve Moskova hükümeti arasında özellikle enerji piyasası üzerinde başlayan savaş hala devam ediyor. Bu durumun ortaya çıkmasında Rusya’nın dünyanın en büyük doğalgaz üreticilerinden biri olması etkili oldu. Gelişmeler sonrası dünya enerji piyasalarında dalgalı bir seyir gözlendi. Bir yandan brent petrol Çin’deki imalat faaliyetlerinin yedi ay sonra ilk kez yükselmesi ile değer kazançları yaşanırken, Rusya alıcı bulamadığı 1,9 milyon varil dizeli yüzer depolarda tutuyor.

PANDEMİDEN BU YANA BİRİKEN EN YÜKSEK HACİM

Avrupa Birliği ülkelerinin 2022 yılının şubat ayında Rusya’ya ek yaptırım ve tavan fiyat uygulanmasına karar vermesi zaten gergin olan havayı daha da sertleştirdi. AB ülkelerinin Rus petrolü ambargosu Moskova’yı başka pazarlar aramaya iterken petrol fiyatlarında gel-gitli bir havanın oluşmasına neden oldu. Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle Rusya dizel ürünlerine alıcı bulamamaya başladı. Insider’dan Filip de Mott’un haberindeki Bloomberg tarafından alıntılanan Kpler verilerine göre 1,9 milyon varil Rus petrolü dizeli yüzer depolarda saklanıyor. Bu rakam Ekim 2020 yılından bu yana en büyük birikim olarak açıklandı.

VARIŞ YERLERİ BELLİ DEĞİL

Bloomberg tarafından verilen bilgilere göre, Rus dizel kargo gemileri herhangi bir varış yeri olmadan denizde yol alıyor. Kış mevsimin ılık geçmesi ve ısınma amaçlı yakıt tüketiminin azalması satılamayan dizel stokunun artmasına neden oldu.

ILIK KIŞ AVRUPA’YA YARADI

Rusya’dan enerji ürünü satın almayan Avrupa kış mevsimine girmeden önce büyük oranda yakıt biriktirdi. Kış mevsiminin mevsim normallerinden daha sıcak geçmesi Avrupa’nın daha az yakıt tüketmesine neden oldu.

RUSYA ALTERNATİF PAZARLARIN PEŞİNDE

Bir Rus dizel gemisini Batı Afrika’ya gittiği öğrenildi. Bloomberg’in iddiasına göre, 600 bin varil Rus petrolü taşıyan Theseus adlı bir tanker Gana’ya ulaştı. Ancak Gana ham petrol ihracatçısı bir ülke olarak Afrika’daki en büyük iki petrol üreticisi olan Nijerya ve Angola’ya yakın bir coğrafyada yer alıyor.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE UCUZ PETROL

Geçtiğimiz ocak ayında Avrupa pazarını kaybeden Rusya ihracat için Çin ve Hindistan’a yöneldi. Rus petrolünün brent petrole göre daha indirimli olması nedeni ile Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatı 2022’de ikiye katlandı. The Moscow Times’ta yer alan habere göre, dünyaya 52 dolardan satılan Ural petrolünün varili, Türkiye’ye 38 dolara satıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu